TAMBURICA U ODABRANOM DRUŠTVU "ŽICA": Kongres Svetske tamburaške asocijacije u Novom Sadu, “pridruženi” balalajka, mandolina, buzuki...

Slobodan Bajić

05. 12. 2021. u 08:38

TAMBURAŠKA praksa, nedavno uknjižena u Nacionalni registar nematerijalog kulturnog nasleđa Srbije, primila je pod svoje okrilje trzalačke žičane instrumente sa svih meridijana. Naime, na šestom po redu Kongresu Svetske tamburaške asocijacije, održanom u rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, odlučeno je da ta organizacija objedini sve srodne instrumente, pa da na globalnom nivou doprinosi razvoju muziciranja na balalajki, buzukiju, gitari, mandolini.

ТАМБУРИЦА У ОДАБРАНОМ ДРУШТВУ ЖИЦА: Конгрес Светске тамбурашке асоцијације у Новом Саду, “придружени” балалајка, мандолина, бузуки...

Predavači na ovogodišnjem kongresu / Foto N. Stojanović

I ne samo to. Na jedinstvenom, trodnevnom skupu najeminentnijih stručnjaka iz Srbije, Austrije, Bugarske, Severne Makedonije, Hrvatske i Slovenije, predočeni su naučni radovi o različitim segmentima tamburaške muzike, pa je biblioteka sa dosadašnjih 50 stručnih zbornika, bogatija za 12 novih istraživačkih dela.

- Smatram da smo našom ovogodišnjom kulturnom misijom povisili letvicu, pre svega u interesu čuvara baštine i posebno najmlađih, koji tek kreću da se upoznaju sa instrumentima i narodnom tradicijom - kaže dr Jovan Pejčić, predsednik STA. - Takođe, sa tamburici pridruženim trzalačkim instrumentima, širimo našu delatnost bez granica, grlimo sve kontinente i sve narode i dajemo dodatni doprinos svetskoj kulturi.

Na Kongresu, predavanja su održali univerzitetski profesor Vilfrid Šarf, interpretator citre, i Zoran Šijaković, istoričar umetnosti, muzičar, sekretar za kulturu grada Braunau u Austriji, Vladimir Vladimirov, profesor Akademije za umetnost i kulturu, Antun Grahek, dirigent, Branko Uvodić, televizijski voditelj, profesor dr Agota Vitkai Kučera i dr Ira Prodanov Krajišnik, profesorke Akademije umetnosti, mr Danilo Vuksanović, programski direktor Galerije Matice srpske, Stipan Jaramazović, osnivač Subotičkog tamburaškog orkestra, Bojan Trenkić, predsednik Saveza tamburaških društava Vojvodine, profesor Ivan Sabo, rukovodilac ansambla "Vila", i Julijana Baštić, master etnomuzikološkinja.

Njihove uže stručne teme objedinile su sve što čini događaj u okviru tamburaške prakse a imali su podršku Sabine Holupke Rešetar, prorektorke za međunarodnu saradnju novosadskog univerziteta, Siniše Bokana, dekana Akademije umetnosti, i Aleksandra Antunovića, kustosa etnologa Muzeja Vojvodine.

- Moj rad se odnosio na upotrebu glasa kod tamburaša i u tu svrhu sam, između ostalog, načinila anketu u kojoj su tamburaši ocenjivali svoje glasovne mogućnosti, s obzirom na to da nastupaju u raznim uslovima i okolnostima. Program kongresa je bio izuzetno bogat i sadržajan, posebno zanimljiv, a smatram da je upravo na nama umetnicima da sačuvamo i negujemo našu tradiciju za buduće generacije - zaključuje profesorka dr Agota Vitkai Kučera, naša čuvena operska diva i predavač na Akademiji umetnosti.

SLIKE IZ ČEREVIĆA

U OKVIRU Kongresa Svetske tamburaške asocijacije, u rektoratu je postavljena i izložba radova 12 umetnika iz Srbije sa 14. likovne kolonije "Tamburica fest 2021" održane letos u "Etno eko kući" u Čereviću.

- Publici je predočeno 17 dela na temu "etnomuzikologija, likovnost, tamburica", a učestvovali su Ratko Šoć, Radule Bošković, Miloš Vujanović, Monika Sigeti, Dimitrije Kolarević, Vera Tanasić, Snežana Mandić, Aleksa Pivnički, Milan Pivnički, Sonja Bregun i Ivan Karafilovski - kaže Danilo Vuksanović, selektor likovne kolonije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade