TAMBURAŠKE PRIČE IZ DAVNINA: U Somboru predstavljeno delo Zorana Kneževa, otrgao od zaborava mnoge primaše

J. L.

05. 07. 2021. u 22:34

U VELIKOJ skupštinskoj sali zgrade Županije u Somboru predstavljeno je delo Zorana Kneževa "Tamburaške priče iz davnina".

ТАМБУРАШКЕ ПРИЧЕ ИЗ ДАВНИНА: У Сомбору представљено дело Зорана Кнежева, отргао од заборава многе примаше

Foto: Grad Sombor

Glavni junaci ove knjige su tamburaši, ali ne samo oni, već sve ono što je obeležilo poslednjih vek i po kada je reč o tamburaškoj muzici u Vojvodini. Na 750 strana, ona opisuje istorijat tamburaške muzike na ovim prostorima, tamburaških sastava, orkestara, sadrži 1301 fotografiju, biografije i intervjue sa čuvenim imenima tamburaške muzike. U knjigu su,utkana dokumenata iz Istorijskog arhiva grada Novog Sada, arhivska građa iz Muzeja grada Novog Sada, Muzeja Vojvodine, Rukopisnog odeljenja i Biblioteke Matice srpske. Pored toga,  knjiga donosi članke iz predratne i posleratne štampe,  zanimljive priloge i priče prikupljene putem interneta i elektronskih medija, ali i „žive reči”.

Foto: Grad Sombor

Da napiše ovu knjigu, Zoranu Kneževu, hroničaru i publicisti, bilo je potrebno deset godina rada.

- Kada sam video interesovanje ljudi, da zaista vole da čuju tamburaške priče, pogotovo o nekadašnjim tamburašima što su svirali u kafanama, odlučio sam se da jedan deo moje buduće knjige o Vojvodini bude priče o tamburašima koji su nekada svirali u Vojvodini – kaže autor. - Međutim, kada su počeli da mi se javljaju ljudi iz raznih mesta, kad su čuli kojom se tematikom bavim i kad sam počeo da odlazim u mesta i da intervjuišem ljude, da razgovaramo o tamburašima, dobio sam toliko materijala da pola nije moglo da stane u ovu knjigu.

Foto: Grad Sombor

Fotografije su uglavnom iz privatnih arhiva Zvonka Bogdana, Bocana Nikolića, Zorana Bugarskog Brice, Marinka Piukovića i mnogih drugih muzičara. Tamburaške bande ostavile su neizbrisiv trag u Deronjama, Silbašu, Sivcu, Bačkoj Palanci, Subotici, Somboru, Tavankutu, Novom Sadu i mnogim drugim mestima širom Vojvodine, Slavonije...

Predstavljanje knjige upotpunio je muzički nastup Milana Prunića Dume, barda tamburaške muzike Vojvodine i „Somborskih tamburaša“ pod vodstvom Marka Parčetića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu