POKLON ESTER BAJER "ADLIGATU": Jedna od preživelih žrtava holokausta darovala svoju biblioteku i arhivu

D. B. M.

27. 09. 2021. u 14:02

ESTER Bajer, Jevrejka rođena u logoru Staro Sajmište, jedna je od retkih još uvek živih žrtava Holokausta, čija je porodica ugušena u "dušegupki". Ona je sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" potpisala ugovor o legatu, u kome je njena biblioteka i arhiva, uključujući originalne predratne fotografije njene porodice, kao i mnoštvo predmeta iz njenog stana, koji govore o Jevrejima u Srbiji.

ПОКЛОН ЕСТЕР БАЈЕР АДЛИГАТУ: Једна од преживелих жртава холокауста даровала своју библиотеку и архиву

Viktor Lazić

Kada je njena majka odvedena u najveći nemački logor na evropskom jugoistoku, što je Staro Sajmište tada bilo, ubrzo je usled loših uslova i stresa dobila prevremene trudove i u sedmom mesecu rodila dete koje je tada imalo svega 900 grama. Više članova porodice, koji su bili sa njom u zatočeništvu u tom trenutku, bili su svesni da novorođenče ne može da preživi teške logorske uslove. Zato su se dogovorili da pokušaju da bebu prokrijumčare u torbama za hleb, što im je i uspelo. Dete, koje je tada bilo manje od vekne hleba, odneto je u Zvečansku. Dugo nije imala svoj krevetac, već je spavala u kutiji za cipele napunjenoj vatom. Kako su nemački okupatori redovno proveravali da li se u domu skrivaju jevrejska dece, bebi su dali srpsko ime Olgica.

Nije dugo prošlo kako je mala Olgica pronašla dom u sirotištu, a cela njena porodica koja je ostala u logoru - roditelji, baka i deka, stričevi - svi su ugušeni u "dušegupki", tokom vožnje do masovne grobnice u Jajincima.

Tek posle završetka rata kapetan rečnog broda Vilim Bajer, Olgičin deda sa očeve strane, dolazi po nju. U znak sećanja na majku, Olgica će posle rata uzeti ime Ester, a i kada se udala zadržala je prezime Bajer, kao zahvalnost dedi uz kojeg je odrasla.

- Pokloni gospođe Bajer svakako su jedan most koji nas spaja sa sopstvenom prošlošću, ali i sa jednim narodom koji je bio i ostao važan deo naše zemlje. Čuvaćemo ih sa posebnom pažnjom u Adligatovom Domu legata -  kaže Viktor Lazić, predsednik "Adligata".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)