POKLON ESTER BAJER "ADLIGATU": Jedna od preživelih žrtava holokausta darovala svoju biblioteku i arhivu

D. B. M.

27. 09. 2021. u 14:02

ESTER Bajer, Jevrejka rođena u logoru Staro Sajmište, jedna je od retkih još uvek živih žrtava Holokausta, čija je porodica ugušena u "dušegupki". Ona je sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" potpisala ugovor o legatu, u kome je njena biblioteka i arhiva, uključujući originalne predratne fotografije njene porodice, kao i mnoštvo predmeta iz njenog stana, koji govore o Jevrejima u Srbiji.

ПОКЛОН ЕСТЕР БАЈЕР АДЛИГАТУ: Једна од преживелих жртава холокауста даровала своју библиотеку и архиву

Viktor Lazić

Kada je njena majka odvedena u najveći nemački logor na evropskom jugoistoku, što je Staro Sajmište tada bilo, ubrzo je usled loših uslova i stresa dobila prevremene trudove i u sedmom mesecu rodila dete koje je tada imalo svega 900 grama. Više članova porodice, koji su bili sa njom u zatočeništvu u tom trenutku, bili su svesni da novorođenče ne može da preživi teške logorske uslove. Zato su se dogovorili da pokušaju da bebu prokrijumčare u torbama za hleb, što im je i uspelo. Dete, koje je tada bilo manje od vekne hleba, odneto je u Zvečansku. Dugo nije imala svoj krevetac, već je spavala u kutiji za cipele napunjenoj vatom. Kako su nemački okupatori redovno proveravali da li se u domu skrivaju jevrejska dece, bebi su dali srpsko ime Olgica.

Nije dugo prošlo kako je mala Olgica pronašla dom u sirotištu, a cela njena porodica koja je ostala u logoru - roditelji, baka i deka, stričevi - svi su ugušeni u "dušegupki", tokom vožnje do masovne grobnice u Jajincima.

Tek posle završetka rata kapetan rečnog broda Vilim Bajer, Olgičin deda sa očeve strane, dolazi po nju. U znak sećanja na majku, Olgica će posle rata uzeti ime Ester, a i kada se udala zadržala je prezime Bajer, kao zahvalnost dedi uz kojeg je odrasla.

- Pokloni gospođe Bajer svakako su jedan most koji nas spaja sa sopstvenom prošlošću, ali i sa jednim narodom koji je bio i ostao važan deo naše zemlje. Čuvaćemo ih sa posebnom pažnjom u Adligatovom Domu legata -  kaže Viktor Lazić, predsednik "Adligata".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade