"VOŽD" PONOVO UZ SVOJ NAROD: U Sremskim Karlovcima danas će biti sahranjeni ekshumirani posmrtni ostaci Đorđa Stratimirovića

J. SIMIĆ

27. 09. 2021. u 09:24

UZ najviše vojne počasti na osnovu ukaza predsednika Aleksandra Vučića, danas u Sremskim Karlovcima u prisustvu visokih državnih zvaničnika i velikodostojnika SPC, kao i potomaka porodice Stratimirović, u porti sremskokarlovačkog Manastira Vavedenje Presvete Bogorodice biće pohranjeni posmrtni ostaci generala Srpske Vojvodovine Đorđa Stratimirovića (1822- 1908) koji su ekshumirani u Beču krajem prošlog meseca.

ВОЖД ПОНОВО УЗ СВОЈ НАРОД:  У Сремским Карловцима данас ће бити сахрањени ексхумирани посмртни остаци Ђорђа Стратимировића

Foto: Centar za razvoj Šajkaške

Ovim činom, posle 113 godina, biće ispunjena poslednja molba srpskom rodu generala Stratimirovića, jednog od najistaknutijih prvaka Srpske Vojvodovine (koju su Srbi 1848. proglasili u Sremskim Karlovcima) da počiva među svojim narodom. Želju je izrazio u memoarima "Uspomene", neposredno pred svoje upokojenje u Beču.

Posle ekshumacije sa bečkog groblja Sveti Marko, kosti Stratimirovića koga je narod severno od Save i Dunava zbog briljantnih vojnih pobeda u revolucionarnoj 1848/9.godini zvao "narodnim voždom", bile su u kapeli Gradskog groblja u Novom Sadu, generalovom rodnom gradu. Juče je kovčeg, prekriven tradicionalnom zastavom Srpske Vojvodovine prenet u sremskokarlovački Saborni hram, gde su mu počast odali brojni poštovaoci.

Predsednik Odbora za prenos posmrtnih ostataka Aleksandar Đurđev, koji je na molbu porodice Stratimirović organizovao ekshumaciju, pozvao je narod da dođe danas u Karlovce i isprati jednog od najdičnijih nosilaca vekovne borbe za očuvanje srpskog naroda i njegovog identiteta u moćnoj Austrougarskoj carevini. Kruna te borbe bilo je prisajedinjenje Srema, Bačke, Baranje i Banata 1918. godine Matici Srbiji.

Svečanost će započeti u 9.30 liturgijom i opelom u Sabornoj crkvi. Potom će kovčeg biti iznet u centar Karlovaca. Uslediće kulturnoumetnički program i govori zvaničnika, pa litija do obližnjeg manastira u kojem će Stratimirović počivati.

POSTHUMNO PRIZNANjE

ORGANIZACIONI odbor za povratak posmrtnih ostataka vožda Stratimirovića u Srbiju uputio je molbu predsedniku Vučiću da posthumno odlikuje vožda Stratimirovića. Predlog će biti u proceduri komisije za odlikovanja koja će biti dodeljena na Sretenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)