MARIJA ORE BAŠ MUŠKI: Među 50 takmičara na 22. "Srbobranskoj brazdi" u najtežoj kategoriji pobedila žena iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje

Z. Rajić

08. 09. 2021. u 12:47

TAKMIČENJE orača "Srbobranska brazda" održano 22. put minulog vikenda U Srbobranu, ostaće upamćeno po trijumfu jedne žene - Marije Seočanac iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje.

МАРИЈА  ОРЕ БАШ  МУШКИ: Међу 50 такмичара на 22. Србобранској бразди у најтежој категорији победила жена из Новог Села код Врњачке Бање

Foto Privatna arhiva

Ne samo što je bila jedina žena učesnica ovog nadmetanja, već je među 50 muškaraca pokazala da baš ona ore muški pobedivši u najtežoj "C" kategoriji - oranju strnjišta na dubini do 25 centimetara klasičnim ili plugovima s obrtačima, koji zahvataju četiri ili više brazda.

Na jedinstvenoj manifestaciji koja je odavno postala brend, Marija je vozila traktor "džon-dir", koji je zadužila na takmičenju, jer zbog teškoća u transportu nije mogla da dođe sa porodičnom mašinom.

- Prvi put sam sela u taj traktor, koji mi je ustupila porodica Čobanov iz Srbobrana, ali sam se lako navikla na njega, jer je udoban i lak za upravljanje - priča Marija, za "Novosti".

- U Novom Selu kod Vrnjačke Banje, na porodičnom imanju, vozim IMT traktore do 60 konjskih snaga, a ovaj u Srbobranu je imao 170. Otišla sam na takmičenje da se družim, ne nadajući se nikakvoj nagradi, a postigla sam dosad najveći uspeh.

NOSTALGIJA Orači sa plugovima, Foto Privatna arhiva

Ova studentkinja biohemije na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, kaže da je zavolela traktor uz dedu i babu, koji su se bavili poljoprivredom.

- Prvi put sam sela u traktor kad sam imala osam-devet godina, a već sa 12-13 sam ga ozbiljno vozila, pomažući dedi i babi u poslu. Deda Vojislav, da je živ, bio bi ponosan na mene, a na njega uvek mislim kad odem na takmičenje - kaže Marija.

Ona se dosad nadmetala u oranju na "Prvoj brazdi" u Novom Selu, a od pre dve godine i na "Srbobranskoj brazdi", navodeći da su to jedine dve manifestacije tog tipa u Srbiji.

- Bilo mi je važno da uhvatim pravac, a onda sam strpljivo i pedantno, kako to priliči ženama, "složila" oranje. Kad sam se okrenula da vidim šta sam uradila, videla sam da je sve fino i ujednačeno, pa sam pomislila da bi to čak moglo biti i za treće mesto, kad ono - prvo! Zanimljivo je da sam za oranje izvukla parcelu 1 C, kao da je to slutilo da ću biti prva u C kategoriji - radosna je Marija.

KOMISIJA Merenje kvaliteta brazde, Foto G. Dobrilović

Najbolji u lakoj "A" kategoriji gde se, takođe do dubine od 25 cm oralo strnjište jednoobraznim i dvoobraznim plugom, bio je Brano Kovačević iz Srbobrana dok je njegov sugrađanin Đorđe Dinjaški pobedio u srednjoj "B" kategoriji orući troobraznim plugom. NJih dvojica i Marija nagrađeni su sa po 25.000 dinara i sedmodnevnim letovanjem u opštinskom odmaralištu u Sutomoru.

ŽELJA SVETSKO TAKMIČENJE

RADIVOJ Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, istakao je da "Brazda" ima veliki značaj za ovu sredinu, koja raspolaže sa 25.000 hektara oranica i broji 1.500 poljoprivrednih gazdinstava.

- Želja nam je da naši pobednici budu predstavnici Srbije na Svetskom takmičenju u oranju i za to ćemo zatražiti podršku Ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu - rekao je Debeljački.

POBEDNIK Marija Seočanac, Foto Privatna arhiva

"PREPEŠAČIO" ZEMLJU

HUMANITARAC Živorad Đurić poznatiji kao Žića Maradona iz Požarevca, posebno je nagradio Mariju Seočanac, kao jedinu takmičarku, ali i najstarijeg učesnika  Lazara Antića (92), najmlađeg Roberta Saba (12), orača iz najudaljenijeg mesta Miloša Pavlovića koji je došao iz Trstenika, i Endrea Bergela, vlasnika najopremljenijeg traktora.

- Orem od 13. godine, a od rođenja sam na njivi. Tu me je majka rodila u kamari slame. Zemaljsku kuglu sam mogao prepešačiti koliko sam koraka pregazio orući s konjskim zapregama dok nisu stigli traktori - rekao je Lazar Antić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)