ARHEOLOZI STIGLI U CARIČIN GRAD: Čuvar dočekao stručnjake na čuvenom lokalitetu

D. A.

08. 07. 2021. u 07:00

AKO je suditi po prvom danu i susretu istraživača, arheologa iz Narodnog muzeja u Leskovcu i Arheološkog instituta u Beogradu, i Dragana Spasića, čuvara arheološkog lokaliteta Caričin grad - Justinijana Prima kod Lebana, ovogodišnja istraživanja obaviće se u prijateljskoj atmosferi.

АРХЕОЛОЗИ СТИГЛИ У ЦАРИЧИН ГРАД: Чувар дочекао стручњаке на чувеном локалитету

Foto D. Milovanović

 Dragan je kako je bio i naumio ostao na lokalitetu i veli da je arheologe dočekao kako i priliči, bez ikavih problema.

- Moguće je da je sve bio nesporazum - kratko je prokomentario Dragan za "Novosti".

Foto Fejsbuk

On je, da podsetimo, pre nekoliko dana dobio veliku podršku na društvenim mrežama nakon što je objavio da mu je zabranjeno da boravi na lokalitetu dok traju istraživanja. U svojoj objavi bio je kategoričan da neće ispoštovati to naređenje i da ni po koju cenu neće da napusti Caričin grad. On je, inače, već nekoliko godina angažovan na privremenim i povremenim poslovima na ovom lokalitetu kao što su košenje trave, održavanje zgrada i instalacija, a zapravo se, kako je rekao, "pobunio protiv prakse da arheolozi 'kampuju' na lokalitetu dok se bave istraživanjima".

Iz leskovačkog Narodnog muzeja, koji se stara o ovom lokalitetu i sprovodi istraživanja, naveli su da imaju potrebne saglasnosti i rešenja Ministarstva kulture i informisanja.

Takođe su pojasnili da je velika ušteda vremena i para kada borave na lokalitetu jer bi morali svakodnevno da otkrivaju i zatrpavaju delove koje istražuju, a pošteđeni su i hotelskih troškova.

Istraživanja Caričinog grada sa prekidima traju još od 1912. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)