PENZIJA JE SAMO JEDNA NOVA ENERGIJA: Velimir Dejanović, profesor i jedan od najpoznatijih TV kuvara danas uživa na reci

J. DINČIĆ

08. 07. 2021. u 16:34

STARIJE generacije kuvale su sa njim, a mlađe od njega učile nove recepte i tajne sastojke. Jutarnji termin na javnom servisu gotovo devet godina, svakodnevno sa početkom u 9.00, bio je rezervisan za emisiju "Kuvati srcem", a glavni kuvar u ulozi voditelja bio je Velimir Dejanović.

ПЕНЗИЈА ЈЕ САМО ЈЕДНА НОВА ЕНЕРГИЈА: Велимир Дејановић, професор и један од најпознатијих ТВ кувара данас ужива на реци

Foto N. Skenderija

Kroz kultni serijal, tokom kojeg je snimljeno oko 6.000 emisija, čuveni Veca ugostio je veliki broj poznatih ličnosti koji su recepte delili sa gledaocima.

I dok je većina publike prikovana za male ekrane mislila da je Vecina profesija kulinarstvo, u zasluženu penziju otišao je kao redovni profesor sa katedre za filmsku i televizijsku produkciju - Fakulteta dramskih umetnosti. Dane provodi na svom brodu, na kojem se usidrio prvog zvanično penzionerskog dana, a koji je simbolično nazvao "Kod zlatnog vesla".

- Profesori u penziju odlaze 1. oktobra sa početkom nove školske godine, ja sam tog istog dana umesto put fakulteta krenuo u marinu na Dorćol i ušao na brod - priseća se Velimir.

- Pre toga, znao sam da moram da nastavim da se bavim nečim, pa sam dve godine pre penzionisanja odlučio da polažem na Vojnoj akademiji za skipera i učio se kormilarenju na vojnom brodu.

Iako danas brod, koji je usidren na Dunavu, izgleda velelepno, naš sagovornik ističe da je nekada bio prava ruina.

- Ovo što se sada nalazi na brodu toga nije bilo, menjali smo sve od stolarije i struje do enterijera i pravili novo, bio je to mukotrpan posao, ali sam sve radio sa uživanjem i ljubavlju - dodaje Velimir.

- Dešava se da odlaskom u penziju ljudi klonu duhom. Nisam želeo da dozvolim da mi se to dogodi, jer u mojoj porodici svi su nastavili da se bave nečim, zato sam ja odlučio da se bavim turizmom i nemam taj psihološki osećaj penzionisanja.

Dodaje i da je osnovna stvar da svako uspe da sačuva zdravlje, fizičko i mentalno i da je to najvažnija stvar o kojoj čovek mora da brine.

- Mi ne brinemo o preventivi, treba da pazimo na sebe sa 25 godina, a ne sa 70, tada je kasno, pojeli smo život, nema ga više, pojeli smo telo, sve nam je nestalo polako - objašnjava naš sagovornik.

- To su stvari na koje moramo prvo da obratimo pažnju, a onda kada odete u tu nazovi penziju, to u stvari ne postoji, postoji jedna nova energija i jedno novo vreme koje moramo iskoristiti.

Svojom lađom plovio je duž Save i Dunava, išao do Đerdapa i Srebrnog jezera, Gročanskih ada i Smedereva. Otkrio neverovatno jezero preko puta Kostolca, oko kojeg se nalaze kopovi uglja. Na brodu je uvek okružen porodicom, unicima i dragim prijateljima za koje rado kuva. Savetuje da uvek moramo da spremamo ono šta imamo u okruženju, što je jelo podneblja i čega trenutno ima u ponudi na pijacama. To je naučio tokom snimanja emisije "Kuvati srcem", kada su ga žene sretale na ulici i napadale zbog mesa, ali i sastojaka koji su se koristili u receptima, a koje je bilo teško kupiti u našim prodavnicama.

- Kakvi morski plodovi ili rakovi, izbacili smo sve što nije bilo kod nas, jer ako ste u Izraelu spremaćete nešto što je karakteristično za tu kulturu, ako ste u Srbiji spremamo ono što imamo da ponudimo, jer hrana ne treba da nas opterećuje, niti da gubimo previše vremena u kuhinji, već da uživamo u njoj - dodaje Veca.

- Za ovo doba godine kod nas je na primer idealano pripremati sataraš i to od svih svežih namirnica, fino naseckanih uz neko meso, za ovaj recept vam ne treba više od 45 minuta.

Ovaj iskusni kulinar savetuje da pazimo šta jedemo, ali i da na meniju uvek moramo da imamo povrće, meso i ribu. Uz doručak svakako kriška hleba, a za užinu voćka.

- Hrana uvek traži druženje, čak i kada smo sami da budemo sami sa sobom, a ne otuđeni.

Nije dovoljno samo parče hrane, treba još neka reč uz to, da psihološki smireno jedete. Da hranimo i dušu i telo, jer parče mesa, šnicla ili salata možda daju neke kalorije i vitamine, ali treba dodati još malo duše svemu tome - smatra Veca.

Foto N. Skenderija

SLEDITI SVOJ SAN

PO odlasku u penziju, morate da pronađete sebi neku zanimaciju, nešto čime ćete se baviti.

- Sestra moga dede je u 94. godini odlučila da postane pevačica i nije odustajala od te namere. Otišla je kod direktora PGP i nije otišla odatle dok nije izašla sa pločom. Uspela je u svojoj zamisli - priseća se Veca.

TELEVIZIJSKI STUDIO

OD SVOG broda Veca je napravio pravi mali televizijski studio, a plan mu je da snimi emisuju koja će gledaocima donositi priče sa reka. Zamisao je da publika bude upoznata sa svim dobrobitima, preporukama za dobru plovidbu kao i vremenskim prilikama direktno sa talasa reka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!