U SRPSKOJ ZAŽIVEO DOBLJOVOLJNI PENZIONI FOND: Najveća isplata 3.000 KM

R. S.

06. 07. 2021. u 14:42

SVAKI deveti zaposleni u Republici Srpskoj je član Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF) kojima se redovno uplaćuje dobrovoljni penzijski doprinosi.

У СРПСКОЈ ЗАЖИВЕО ДОБЉОВОЉНИ ПЕНЗИОНИ ФОНД: Највећа исплата  3.000 КМ

Foto N. Skenderija

Prosečna isplata je više od 400 KM, dok je najveći za sada isplaćeni iznos oko 3.000 KM. Iznos koji je akumuliran zavisi od perioda uplate u Evropski dobrovoljni penzijski fond, visine mesečnog penzijskog doprinosa, kao i prinosa Fonda.

Predstavnici Društva za upravljanje EPF-om danas su u Banjaluci istakli da je pandemija usporila planirani rast i razvoj, ali da ga nije zaustavila.

- Uprkos pandemiji i vanrednim okolnostima u kojima smo se svi našli, dobrovoljno penzijsko osiguranje je zaživelo u Republici Srpskoj, s tim što je pred nama i dalje dug put kako bi se u potpunosti iskoristili potencijali - rekla je direktorica Društva za upravljenje EPF-om Gordana Drobnjak.

Izvršni direktor Zdravko Zečević je naveo da su isplatili više od 500 članova Fonda koji su stekli uslov za raspolaganje sredstvima ili su isplaćivali akumulirana sredstva nasledicima preminulih članova, od čega samo u toku 2021. godine više od 300 članova.

- Zahtevi za isplatu najčešče se podudaraju sa odlaskom članova i u redovnu penziju. Često izražavaju žaljenje što nisu bili u prilici da otpočnu sa ovakvom vrstom štednje i ranije -  rekao je Zečević.

Kao jedna od prioritetnih aktivnosti istaknuto je podsticanje poslodavaca u Srpskoj, koji još uvek nisu organizovali penzijski plan za svoje zaposlene, da to učine, bez obzira na delatnost poslovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)