KORONI U INAT ŠIRIMO BIZNIS! Od ugostitelja do proizvođača vrhunskih delikatesa

V.N.

06. 04. 2021. u 10:46

DUGOGODIŠNjE ugostitelje iz Predejana i Pirota pandemija virusa korona pogodila je kao i njihove kolege širom zemlje, ali uprkos svim problemima nisu se pokolebali, odlučili su da posao prošire i očuvaju preduzeća.

КОРОНИ У ИНАТ ШИРИМО БИЗНИС! Од угоститеља до произвођача врхунских деликатеса

Foto Arhiva

Tržište jugoistoka naše zemlje od pandemije brane ljutim papričicama u ulju, blagim i ljutim ajvarom i peglanim kobasicama. Iskustvo u izradi tradicionalne hrane Motela "Predejane" i Degustacionog centra "Boemska potkovica" iz Pirota nagrađeno je nacionalnom oznakom kvaliteta - žigom „Čuvarkuća“.

Južnim krakom Koridora 10 u okolnostima bez pandemije dnevno prolaze hiljade putnika i turista. Međutim, prolaskom autoputa kroz Grdelicu smanjio se i broj posetilaca Motela "Predejane" pa je novi poslovni poduhvat bio nužan kako bi opstali. Blagi i ljuti ajvar i ljute papričica u ulju sa oznakom Čuvarkuće, recept je za opstanak firme nastao u dolini Južne Morave.

Dalibor Tošić, direktor Degustacionog centra Boemska potkovica, Foto Arhiva

- Sirovine su sa našeg podneblja, iz Predejana i okoline. Papriku pečemo na posebnoj vrsti drveta što daje specifičan prepoznatljiv ukus specijalitetu ovog kraja“ - priča nam Ivana Vučković, direktorka Motela "Predejane".

VLASNIK

Vlasnik Motela "Predejane" i jedan od najuspešnijih privrednika sa juga Srbije Dragan Pavlović preminuo je u martu 2020. Pavlović je bio vlasnik građevinske firme koja je decenijama poslovala u Rusiji, a pre 18 godina je u svom rodnom kraju kupio čuveni Motel “Predejane”. Zahvaljujući ovom poznatom ugostiteljskom objektu opstaje i varoš Predejane.

Foto Grad Leskovac

Novi poslovni poduhvat složne porodice i zaposlenih dobra je prilika da se "Čuvarkuća" kao suvenir ponese iz Predejana u svet. Planiraju izlazak i na inostrano tržište. U Motelu "Predejane", smeštenom među lepotama Grdeličke klisure, od osnivanja 1962. služe se specijaliteti po starinskim receptima. Šest decenija kasnije, korona je donela novi izazov – kako očuvati poslovanje.

Peglane kobasice, Foto Arhiva

- Odlučili smo da proširimo svoju delatnost i izađemo sa novom ponudom na tržište. Proizvodnja tradicionalnih specijaliteta našeg kraja po kojima je naša kuhinja poznata dugi niz godina, sve u cilju unapređenja poslovanja u ovim otežanim okolnostima“ - kaže Ivana.

Od fast fuda do proizvođača delikatesa

Biseri tradicionalne srpske hrane pirotskog kraja su boemska Potkovica i Midžorska poludivlja peglana kobasica koje su za svoj vrhunski kvalitet dobile žig "Čuvarkuća". U porodici Dalibora Tošića, direktora Degustacionog centra Boemska potkovica iz Pirota „peglana“ se pravi od 1967.

Još je njegov otac 1989. godine kupio kiosk za prodaju brze hrane u vreme kada je Dalibor bio srednjoškolac. Od tada do danas, porodična firma prešla je dug put od ugostitelja, hotelijera, do vlasnika pogona za preradu mesa. U planu je i otvaranje Muzeja peglane kobasice. Dalibor potvrđuje da od ovog posla može pristojno da se živi, ali „mora da se radi svaki dan po ceo dan“.

- Veoma je lep osećaj kada uspete i kada berete plodove svoga rada i istrajnosti“ - kaže on i otkriva da postoji interesovanje stranih kupaca za „Midžorsku poludivlju“, i to iz Švajcarske. Međutim, problemi postoje.

Širenje

Proizvedemo oko 25.000 tegli godišnje, a u planu je širenje proizvodnje

Ivana Vučković, direktorka Motela "Predejane", Foto Arhiva

Potrebna su dodatna velika ulaganja u vreme kada se zbog pandemije ugostiteljski biznis prepolovio. Meso nabavljaju od stočara iz okolnih planina, ali i oni muku muče jer nema mušterija u restoranima i turističkim centrima kao pre godinu dana. Apeluje Dalibor da se stočarima u ruralnim područjima dodatno pomogne posebnim merama i tako očuva lanac proizvodnje od njive do trpeze.

„Zadnjih godinu dana smo u teškoj finansijskoj situaciji kao i mnogi preduzetnici u svetu.  Više od 50 odsto naših kupaca su restorani i hoteli  tako da beležimo veliki pad proizvodnje“, priča Dalibor. Pandemija je ugrozila poslovanje i njihovog restorana „Boem“ ali, kaže, opstaju zahvaljujući pomoći države.

Da optimizam ne napušta Dalibora pokazuju i planovi da na tržište nakon završetka pandemije izbaci novi proizvod „koji još ne postoji u svetu“. Ne otkriva detalje o kakvom proizvodu je reč. Inače, u Zavodu za intelektualnu svojinu u toku je proces zaštite geografskog porekla peglane kobasice iz Pirota.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba