ZA PRIVREDNIKE 2,5 MILIJARDI DINARA: Svi detalji programa podrške privredi - obezbeđena sredstva za razvoj poslovanja i pokretanje biznisa

V. N.

27. 01. 2022. u 16:55

ZA mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike, početnike u poslovanju, žene preduzetnice i mlade, kao i za razvoj poslovne infrastrukture i startap centara, obezbeđeno je 2.500.000.000 dinara podrške u ovoj godini kroz set uredbi koje je usvojila Vlada Srbije.

ЗА ПРИВРЕДНИКЕ 2,5 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА: Сви детаљи програма подршке привреди -  обезбеђена средства за развој пословања и покретање бизниса

Vlada Srbije obezbedila podršku privrednicima i u 2022. godini, Foto shutterstock

Programom podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. godini, bespovratno će se dodeljivati sredstva preduzetnicima, MMSP i zadrugama. Budžet za ovu namenu iznosi 350 miliona dinara, a Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj, zaduženo je za realizaciju.

„Pravo da se prijave na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava i pravo da podnesu zahtev za kredit kod Fonda za razvoj imaju preduzetnici, MMSP i zadruge, koji ispunjavaju uslove Programa, a koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najkasnije do 31. decembra 2019. i imaju finansijske izveštaje za prethodne dve godine u kojima nije iskazan neto gubitak“, kažu za „Preduzetnik“ u Ministarstvu privrede.

Kada je reč o strukturi finansiranja, opredeljena su bespovratna sredstva iz budžeta do 20 odsto vrednosti investicionog ulaganja, odnosno do 30 odsto bespovratnih sredstava za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti. Preostali iznos vrednosti projekta finansiraće se iz povoljnih kredita Fonda za razvoj.

Za šta može da se upotrebi novac?

• Kupovina i dogradnja hala i lokala

Sredstva iz ovog programa namenjena su kupovini, izgradnji, dogradnji, rekonstrukciji, adaptaciji i sanaciji, kao i za investiciono održavanje proizvodnog  ili poslovnog prostora koji je deo proizvodnog objekta, ili prostora za skladištenje sopstvenih proizvoda, sirovina i repromaterijala. Privrednici koji se bave IT i visokotehnološkim uslugama, novac mogu upotrebiti za opremanje kancelarija.

• Mašine, softveri, vozila, alati...

Pare se mogu dobiti i za nabavku novih ili polovnih (ne starijih od pet godina) mašina i opreme, alata, dostavnih vozila, sredstava za transport koja se koriste u proizvodnji.

Zatim, kao trajna obrtna sredstva do 10 odsto ukupnog investicionog ulaganja, kupovinu softvera, računarske i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje.

Pomoć početnicima u biznisu

PODSTICAJI su obezbeđeni i za početnike u poslovanju, novoosnovane preduzetnike, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u APR-u najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva. Obezbeđeno je 150 miliona dinara.

U Ministarstvu privrede objašnjavaju da su ovim programom opredeljena bespovratna sredstva iz budžeta do 30 odsto vrednosti ulaganja (40 odsto u nerazvijenim opštinama) i kreditna sredstva Fonda za razvoj od 70 procenata, odnosno, 60 odsto za korisnike iz nerazvijenih opština.

Za ženski biznis 100 miliona dinara

POMERA se starosna granica sa 30 na 35 godina za žene preduzetnice i mlade u 2022. za finansijsku podršku u okviru Programa podsticaja razvoja preduzetništva čiji budžet iznosi 100.000.000 dinara.

Sredstva su namenjena za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, MMP društvima, koji su registrovani u APR-u najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, a čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena.

U privrednom subjektu koji ima više vlasnika, većinski udeo mora biti u vlasništvu jedne ili više žena (minimum 51 procenat) i jedan od zakonskih zastupnika mora biti žena do 35 godina.

Bespovratna sredstva iz budžeta idu do 35 odsto vrednosti ulaganja (45 odsto u nerazvijenim opštinama) i kreditna sredstva Fonda za razvoj 65 procenata, a u nerazvijenim opštinama 55 odsto.

U 2022. se nastavlja i Program standardizovanog seta usluga za MMSP i preduzetnike preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija, dok će se Programom podrške podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalne samouprave sistemski unapređivati inovacioni kapaciteti gradova i opština digitalnom transformacijom javnih usluga.

Do 12,5 miliona dinara

MAKSIMALAN iznos bespovratnih sredstava po ovom programu je 12,5 miliona dinara,  rok otplate do deset godina a grejs-period je do jedne godine za pravna lica. Za preduzetnike je rok otplate do osam godina, a „mirovanje“ do godinu dana. Kamatna stopa je jedan odsto  godišnje uz garanciju banke, a dva odsto  uz ostala sredstva obezbeđenja.

Kamata jedan odsto godišnje

NOVAC je namenjen za nabavku nove ili polovne opreme, građevinske radove i finansiranje operativnih troškova, a  najviši iznos bespovratnih sredstava je 1,8 miliona dinara, odnosno, 2,4 miliona dinara za nerazvijene opštine. Rok otplate je do pet godina, grejs-period do jedne godine, a nominalna kamatna stopa je jedan odsto uz garanciju banke, odnosno, dva odsto godišnje uz druga sredstva obezbeđenja.

Za plate, struju, sirovine...

DO 2,1 miliona dinara je maksimalan iznos bespovratnih sredstava, odnosno, 2,7 miliona dinara za preduzetnice i mlade iz nerazvijenih opština. Novac je za nabavku nove ili polovne opreme, građevinske radove i finansiranje operativnih troškova. Rok otplate je do pet godina, a grejs-period do godinu dana. Nominalna kamatna stopa je jedan odsto  uz garanciju banke, a dva odsto godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)