OD OTPADA PRAVE TORBE I NESESERE: Reciklaža tekstilnog otpada isplativ model poslovanja

V.N.

28. 08. 2021. u 12:32

FABRIKA konfekcije Novitet iz Žitkovca kod Aleksinca u vlasništvu porodice Stoilović se od porodične krojačke radionice i zanatske radnje razvila u kompaniju koja uspešno posluje na domaćem i inostranom tržištu duže od 40 godina.

ОД ОТПАДА ПРАВЕ ТОРБЕ И НЕСЕСЕРЕ: Рециклажа текстилног отпада исплатив модел пословања

Foto Arhiva

Prateći ekološke trendove očuvanja životne sredine i inovacije u proizvodnji, ova kompanija, godinama unazad, čak 90 odsto tekstilnog otpada koristi za izradu torbi i nesesera, peškira, kecelja i jastučića. Jedan su od pionira u primeni cirkularnog modela proizvodnje. Ističu da je reciklaža tekstilnog otpada lak i isplativ proces koje mnoga preduzeća mogu da primene u svojoj proizvodnji. Potrebna je dobra ideja i dizajn.

„Projekat ponovnog iskorišćenja otpada je nešto što radimo godinama unazad, tako da je ovaj model cirkularne ekonomije postao deo ustaljenog rada kompanije. Suština je da delove materijala koji kao otpad nastaju prilikom krojenja artikala iz regularne proizvodnje ne bacamo već vraćamo u proces proizvodnje i od njih pravimo adekvatne proizvode“, objašnjava  Branka Jovanović, menadžer logistike i marketinga.

Uvek tu da pomognu

Kompanija "Novitet" nagrađena je i 2020. godine nagradom za Društveno odgovorno poslovanje Privredne komore Srbije za pomoć ugroženom stanovništvu za vreme trajanja pandemije virusa kovid 19

Za projekat reciklaže tekstilnog otpada "Novitet" je dobio nagradu za Društveno odgovorno poslovanje Privredne komore Srbije 2018. godine, kada je stručnom žiriju predstavljen model izrade torbi i nesesera, ali i drugih proizvoda poput peškira, kecelja i jastučića od recikliranih materijala.

Dobar kvalitet proizvoda im je otvorio i tržište Austrije gde trenutno izvoze ekološke jastuke i prekrivače izrađene od pamuka, vune i piljevine alpskog bora. Aktivno su u potrazi za novim poslovnim partnerima kako bi povećali izvoz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)