NEMAMO POVERENJE U PRIŠTINU: Iguman Sava Janjić o pokušajima Albanaca da otmu naše svetinje

Tanjug

23. 05. 2021. u 18:14

IGUMAN manastira Visoki Dečani Sava Janjić istakao je danas da Srpska pravoslavna crkva i kosovski Srbi nemaju poverenja da vlasti u Prištini mogu da zaštite srpske svetinje i baštinu na Kosovu i Metohiji, i podsetio da se i skrnavnjenje 150 pravoslavnih svetinja i stotine grobalja dogodilo tokom prisustva mirovnih snaga u pokrajini.

НЕМАМО ПОВЕРЕЊЕ У ПРИШТИНУ: Игуман Сава Јањић о покушајима Албанаца да отму наше светиње

Foto: Facebook/Sava Janjić/Printscreen

Janjić je u objavi na Tviteru ocenio da prištinske vlasti nemaju moralnog i profesionalnog kapaciteta da zaštite srpsko nasleđe, i citirao vladiku raško-prizrenskog Teodosija da one teže da prisvoje srpsko nasleđe i učine Kosovo etnički čistom albanskom teritorijom.

On smatra da bi predaja baštine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu albanskim vlastima pre ili kasnije "rezultirala varvarskim scenama skrnavljenja koje su ekstremisti među kosovskim Albancima počinili tokom nereda 2004. godine".

Janjić je podsetio da je uništavanje srpskih hrišćanskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i stotina pravoslavnih grobalja nastavljeno uprkos prisustvu međunarodnih mirovnih snaga.

- Uništavanje 150 srpskih hrišćanskih pravoslavnih svetinja na Kosovu nastavljeno je uprkos prisustvu međunarodnih mirovnih snaga od kraja rata 1999. godine. Ekstremisti među kosovskim Albanacima takođe su opustošili stotine hrišćanskih pravoslavnih grobalja - podsetio je iguman manastira Visoki Dečani.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)