OPOZIV SRPSKOG AMBASADORA IZ POLJSKE Selaković: Povlačenje nije zbog sadržine pisma koje je potpisao, već to što nas nije pitao

D. R. Đ.

21. 05. 2021. u 10:00

VLADA Srbije usvojila je juče predlog Ministarstva spoljnih poslova da se naš ambasador u Poljskoj Nikola Zurovac opozove sa ove dužnosti zbog nepoštovanja pravila službe. Ostaje još da predsednik Aleksandar Vučić potpiše ukaz o njegovom opozivu.

ОПОЗИВ СРПСКОГ АМБАСАДОРА ИЗ ПОЉСКЕ Селаковић: Повлачење није због садржине писма које је потписао, већ то што нас није питао

Foto: Printscreen

Zurovac je, podsetimo, bez konsultacija sa MSP, potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici sa još 40 ambasadora drugih zemalja, iako je aktuelna vlada ove zemlje prilično konzervativna, a naročito njen šef diplomatije.

Pri tome, Zurovac je to učinio uoči ranije dogovorene dvodnevne posete Varšavi ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, zbog čega su poljski zvaničnici počeli da otkazuju zakazane sastanke.

Kako je Selaković juče objasnio, povod za opoziv Zurovca nije bio u sadržini pisma koje je potpisao:- Da izbegnem sve insinuacije, u pitanju je propust ambasadora Srbije što pristupa nečemu o čemu ne obaveštava onoga kome odgovara za svoj rad. To je stvar koja ne sme da se dešava - rekao je Selaković.

On je naveo da svaki postupak ambasadora u zemlji u kojoj je akreditovan može da unapredi ili naruši bilateralne odnose Srbije sa tom zemljom i da upravo zato postoji složeni mehanizam u kojem je ambasador obavezan da se konsultuje o svemu sa matičnim ministarstvom.

"BEZOBRAZLUK" - BLAGA REAKCIJA

NA pitanje novinara da li je reagovao diplomatski ili brzopleto, i da li je narušio odnose sa Izraelom, kada je nedavno izjavu ambasadora te zemlje u Srbiji okarakterisao kao "bezobrazluk", ministar Selaković je rekao da ne vidi ništa sporno u svojoj reakciji i da je postupio onako kako je trebalo da postupi ministar spoljnih poslova kada je ugrožen državni interes:

- Postupio sam čak mislim i blago, jer je neko pokušao da kaže da smo mi faktički sponzorisali njihovo priznavanje tzv. Kosova.

Bivši ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, za čijeg mandata je više naših diplomata vraćeno u Beograd zbog propusta ili grešaka koje su napravili, kaže za "Novosti" da je svaki ambasador "na plati naših građana", da predstavljaju svoju zemlju, vladu i predsednika koji je potpisao ukaz o njihovom postavljenju i da svako mora da zna da je odgovornost u prvom planu.

- Ukoliko nešto potpišu, a da se prethodno nisu konsultovali sa centralom, za to slede sankcije. I ne samo za stavljanje potpisa na neka dokumenta, već i za usmeno iznošenje stavova, ambasador mora da se ravna prema politici naše vlade. Ako ima drugačije mišljenje, nije problem da podnese ostavku, ali lične stavove ne može da iznosi. Ukoliko je željan da se bavi politikom, neka ide u politiku - kaže Mrkić.

On navodi da dobar ambasador zna kako, šta i kada treba da radi i da, narodski rečeno, mora da ima "nos" za neke stvari, dok su sa druge strane svi obučeni da nemaju dileme kako će da postupe i šta će da kažu u svakoj situaciji.

Zakonom o spoljnim poslovima, inače, kao dužnosti šefa stalne misije navode se: predstavljanje Republike Srbije u stranoj državi ili u međunarodnoj organizaciji, potpisivanje diplomatskih instrumenata i prenošenje i zastupanje stavova Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!