ALBANSKA PROVOKACIJA U PREŠEVU: Srbi napustili zasedanje jer im nije obezbeđen prevod

J.S.

10. 05. 2021. u 14:53

U OPŠTINI Preševo jutros u deset sati započela je konstitutivan sednica koju su dvojica predstavnika Srpske liste napustila, nakon potvrđivanja odborničkih mandata jer nije obezbeđen simultani prevod sa albanskog na srpski tokom konstitutivne sednice.

АЛБАНСКА ПРОВОКАЦИЈА У ПРЕШЕВУ: Срби напустили заседање јер им није обезбеђен превод

Foto: J.S.

Branko Trajković predsednik opštinskog odbora SNS -a i jedan od dvojice odbornika u ovom skupštinskom sastavu kaže za Novosti, da nije stvar u tome da li oni razumeju Albanski već u nepoštovanju.


-   Izvesno je da Srbi neće biti deo vladajuće koalicije, niti nas je ko zvao niti ko razgovarao sa nama. U Srbiji se sednice lokalnog parlamenta ne mogu održavati na albanskom jeziku, a da se ne obezbedi prevod. Zbog toga smo napustili zasedanje koje još traje – kaže Trajković.


Srpska lista našla se u opozicionim redovima zajedno sa srankom dosadašnjeg predsednika opštine Šćiprima Arifija,  Alternativa za promene. Šiprimova stranka ima 14 mandata, dok Srbi imaju dva, tako da će po svemu sudeći u parlamentu opštine Preševo koje broji 38 odbornika  biti opozicija.


Jučerašnjim sporazumom, većina u Skupštini postaju Pokret za reforme Samija Salihua (5 mandata), Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe (9 mandata), Partija za demokratsko delovanje narodnog poslanika Šaipa Kamberija, u Preševu predvođena Arditom Sinani (7 mandata) i Demokratska unija Albanaca Nasera Azirija (1 mandat).

-  Priča o svealbanskoj koaliciji sada ne pije vodu. Nisam optimističan da će dugo trajati ovakva vlast, a što se tiče ulaska Srba čini mi se da Albanci imaju ideju da traže reciprocitet sa Medveđom i da prosto trguju uticajem – smatra narodni poslanik SNS -a Nenad Mitrović.


Podsećamo vanredni lokalni izbori u Preševu održani su 28. marta, a glasalo je 18.499 od 41.847 upisanih birača, što je izlaznost od oko 45 odsto, veća nego prethodnih godina. Najviše glasova (6.020) i mandata (14) pripalo je partiji Alternativa za promene odlazećeg predsednika opštine Šćiprima Arifija, kome ostale partije zameraju dobru saradnju sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.


Na izborima u Preševu učestvovala je i zajednička lista na kojoj su bili kandidati iz SNS, SPS, PUPS, SRS, JS, Pokreta socijalista i Srpske stranke Zavetnici.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!