ĐORĐE MILIĆEVIĆ ČESTITAO DAN POBEDE: "Deveti maj uvek treba da bude simbol mira"

Novosti onlajn

09. 05. 2021. u 16:30

Đorđe Milićević, predsednik poslaničke grupe SPS čestitao je Dan pobede.

ЂОРЂЕ МИЛИЋЕВИЋ ЧЕСТИТАО ДАН ПОБЕДЕ: Девети мај увек треба да буде симбол мира

Foto Tanjug

- Dan pobede nad fašizmom, predstavlja dan kada je nacistička Nemačka  potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Naime, 9.maja 1945. godine  u ime saveznika, koji su se u ovom svetskom ratu borili protiv okupatorske Nemačke i njenih saradnika širom sveta, sovjetski general Žukov ratifikovao je sporazum o nemačkoj kapitulaciji. 

Petogodišnji rat u kome su učestvovale gotovo sve zemlje sveta, najveći je i najsmrtonosniji rat vođen u istoriji čovečanstva sa preko 75 000 000 žrtava. To je bio krvoločan rat koji će biti zapamćen po masovnim stradanjima civila u logorima smrti, po  genocidu i holokaustu, po prvoj upotrebljenoj atomskoj bombi. Zajedno, rame uz rame sa saveznicima,  najvećim silama sveta Rusijom, SAD, Velikom Britanijom, Francuskom i drugim državama borcima za oslobođenje od Hitlerovog osvajačkog pohoda na svet, Srbija je  kao i u prvom  i svim prethodnim ratovima u kojima se branila sloboda, dala svoj  doprinos oslobađanju sveta od fašizma i nacizma, doprinos svetskom miru. Srbija je dala i ogromne žrtve za tu slobodu, od kojih su najstrašnija stradanja nekoliko stotina hiljada nedužnih civila, među kojima i preko 70 000 dece u ustaškim logorima smrti u NDH.

U svakoj godini u kojoj obeležimo Dan pobede nad fašizmom sa pijetetom se sećamo svih naših žrtava prema kojima imamo ogromnu obavezu a to je da i danas čuvamo svoju slobodu, ali da ne dozvolimo da se rat ponovi.  

Dan pobede, 9. maj uvek treba da bude simbol mira i pobede dobra nad zlom ali i dan kada sve strane sveta treba da se u ime sutrašnjice čovečanstva odreknu rata i stradanja nevinih ljudi i dece. 

A Srbija najbolje zna koliku je cenu platila za svoju slobodu. 

U ime slobode čestitam svima 9. maj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)