SVEČANO U ČAST DANA POBEDE: Zrenjanin odao počast borcima Crvene armije

B. G.

09. 05. 2021. u 15:18

Odavanjem počasti borcima Crvene armije, poginulim u borbama za oslobođenje Zrenjanina i svim žrtvama Drugog svetskog rata u Zrenjaninu je obeležena 76. godišnjica pobede nad fašizmom, a specijalni gost gradonačelnika Sime Salapure, bio je savetnik u ambasadi Ruske Federacije i Trgovinskom predstavništvu Ruske Federacije u Srbiji Aleksej Tarovskij, koji je u Zrenjanin došao sa ćerkama i svom domaćinu uručio Georgijevsku crno-narandžastu lentu, koja u Rusiji simbolizuje hrabrost, viteštvo, vrlinu i pobedu i obavezno se stavlja na rever povodom Dana pobede.

СВЕЧАНО У ЧАСТ ДАНА ПОБЕДЕ: Зрењанин одао почаст борцима Црвене армије

Foto: grad Zrenjanin

Tarovskij je zatim odao počast svojim sunarodnicima i položio venac na spomen-kosturnicu borcima Crvene armije u spomen parku na Bagljašu, gde je sahranjeno 220 boraca Drugog ukrajinskog fronta, poginulih u borbama za oslobođenje Zrenjanina i okoline, u prvim danima oktobra 1944. godine.

Foto: grad Zrenjanin

- Zrenjanin se krupnim i sigurnim koracima vraća na mesto vodećih gradova u Srbiji po privrednom razvoju, uz realizaciju najveće direktne strane investicije u Srbiji, uskoro ćemo moći da se podičimo novim auto putem, a sve je to zahvaljujući našim slavnim precima, njihovoj herojskoj borbi i velikoj pobedi nad fašizmom pre 76 godina - naglasio je gradonačelnik Simo Salapura.

Foto: grad Zrenjanin

Zanimljivo, po tradiciji i ove godine scečanoj ceremoniji prisustvovao je  94-godišnji Zrenjaninac, Savo Radovanović jedan od retkih živih učesnika i svedoka Drugog svetskog rata i nosilac više ratnih odlikovanja. Sa 16 godina stupio je u diverzantsku jedinicu, a ratni put ga je vodio po brojnim bosanskim ratištima, sve do proboja Sremskog fronta 1945. godine i završnih ratnih operacija u tadašnjoj državi, u Sloveniji, a za vreme.rata dva puta je bio ranjen.

Foto: grad Zrenjanin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!