VUČIĆ U DONJOJ GRADINI PORUČIO: Novi Jasenovci i nove Oluje neće se više ponoviti srpskom narodu (FOTO/VIDEO)

NovostiOnline/S.M./O.M.

08. 05. 2021. u 10:53 >> 11:14

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje Obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida Nezavisne Države Hrvatske u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

ВУЧИЋ  У ДОЊОЈ ГРАДИНИ ПОРУЧИО:  Нови Јасеновци и нове Олује неће се више поновити српском народу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S.M.

- Teško je ne ostati nem na ovim kostima nabijenim u plitku zemlju.  Ubiti Srbina zvanično nije bio greh, a Srbi ni mrtvi nisu mogli da budu Srbi -  rekao je Vučić na početku obraćanja.

- Najradije bih ćutao ovde, da ta ćutnja ne prelazi u zaborav. Ćutao bih da nisu decenijama ćutali. Ovakav zločin moramo da sprečimo, da se nikome ne ponovi. Razum je jedini odgovor na ovu nesreću. Razum koji će da vidi da na ovom prostoru možemo svi da živimo zajedno - naglasio je predsednik Srbije i dodao da su tri tačke ključne. 

Foto: S.M.

 

1. Mir, mir i mir je najvažniji za srpski narod.

2. Srpski narod mora da bude deo međunarodne zajednice

3. Novi Jasenovci i nove Oluje neće se više ponoviti srpskom narodu. Sećanje nikada nećemo izgubiti.

Nema nikakve sumnje da je međunarodno pravo odavno sahranjeno, da pravde nema, a dvostruki standardi vladaju. Sve što važi za druge za Srbe ne važi. I kada vam govore licemeri o promeni granica, ne zaboravite da su ih menjali 91 godine, ali da im danas odgovara da kažu kako su protiv promene granica. Nemojte da nam govorite o moralnosti - rekao je Vučić.

Posebna počast preživelim logorašima i kroz sve što ste prošli ti divni ljudi. Živeće srpski narod uprkos svima i svemu - kazao je Vučić na kraju obraćanja.

Foto: S.M.

 

DODIK: NEĆU DA OPROSTIM I ZABORAVIM

- Okupljeni u trenutku sećanja i pamćenja genocida koji je počinjen a nikada nije priznat i verifikovan na taj način. Dolazim ovde godinama, i uvek se upitam šta da kažem. Jasenovac, to tužno mesto zločina je i mesto mog odrastanja, pamćenja i sećanja. Sećam se jednog Nikole koji je udaren maljem u glavu, uspeo je nekako da ispliva, i on je ikona svih mojih sećanja iz detinjstva. Boriću se za dostojanstvo našeg naroda i da živimo slobodni. Niko ne može da razume da su sa Hrvatima u zločinima učestvovali i Muslimani. Da oprostim neću, a ni da zaboravim iako me crkva tome uči. Ne mogu to učinim. Ovde je strašna tišina, jer čovek može samo da zanemi na ovom mestu. 

VUČIĆ POLOŽIO VENAC

Predsednik Srbije položio venac povodom Dana sećanja na žrtve na grobnom polju "Topole". Venac su, sa predsednikom Vučićem položili ministri u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević i Aleksandar Vulin.

Osim zvaničnika Srbije, vence su položili i predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Srpske Željka Cvijanović.

Nakon intoniranja himni Srbije i RS, održan je parastos za sve žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Foto: S.M.

 

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je, ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Reporteri "Novosti" su ispred Memorijalnog centra, a na ulazu su svečano postrojeni kadeti Vojske Srbije.

Tu je i Orkestar MUP- a RS.

Stigli su i ministri u Vladi  RS i srpski poslanici u Parlamentu BiH.

Foto: O.M./S.M.

 

Sastanak Vučića sa načelnicima opština Kostajnica, Nevesinje, Kozarska Dubica i Drvar  održan je u hotelu Zepter u Kozarskoj Dubici. Opširnije čitajte KLIKOM OVDE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (25)

NIS PODRŽAO ELEKTROTEHNIČKU ŠKOLU „NIKOLA TESLA“ U BEOGRADU: Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca