RUSKI AMBASADOR PORUČIO PRIŠTINI: Dijalog uz poštovanje Rezolucije 1244 UN nema alternativu

Tanjug

29. 04. 2021. u 22:35

KONSTRUKTIVAN dijalog Beograda i Prištine uz poštovanje Rezolucije 1244 SB UN nema alternative, a rešenje za Kosovo dve strane treba da traže bez spoljnog mešanja i nametanja veštačkih rokova i recepata, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

РУСКИ АМБАСАДОР ПОРУЧИО ПРИШТИНИ: Дијалог уз поштовање Резолуције 1244 УН нема алтернативу

Foto: Printskrin Youtube

U intervjuu za “Jedinstvo” Harčenko kaže da Rusija deli ocene Beograda da je stvaranje Zajednice srpskih opština na KiM ključni elemenat obezbeđivanja prava i bezbednosti srpskog stanovništva u pokrajini.

Ističe i da to što Priština ignoriše svoje briselske obaveze izaziva ozbiljnu zabrinutost, dok "velikoalbansku" retoriku smatra vrlo opasnom i da šteti rešavanju kosovskog pitanja.

Na pitanje da li se Evropskoj uniji može verovati da je nepristrasna u dijalogu Beograda i Prištine, Harčenko je odgovorio da je zadatak nepristrasnog posredovanja stavljen ispred Evropske unije rezolucijom Generalne skupštine UN 2010. godine.

-Koliko nam je poznato, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ili drugi činovnici EU, nisu najavljivali da je takozvana kosovska "nezavisnost" predodređen ishod pregovora. Štaviše, pet zemalja članica EU - Grčka, Kipar, Rumunija, Slovačka i Španija - ne smatraju pokrajinu Kosovo "državom", kao i otprilike polovina zemalja članica UN- naveo je Harčenko.

Na pitanje zašto se 30 godina unazad primenjuju dvostruki aršini Zapada prema Srbiji i srpskom narodu, ruski ambasador odgovara da je Zapad prema Jugoslaviji od početka koristio politiku „zavadi pa vladaj”.

-S tim u vezi je za glavnu metu propagande Vašingtona i niza evropskih prestonica izabran Beograd kao federalni centar SFRJ, koji je težio da očuva jedinstvo zemlje. Na taj način je veštački stvorena negativna slika o Srbima koja ne odgovara stvarnosti- rekao je Harčenko.

Pojašnjavajući dalje odnos Zapada prema srpskom narodu, ambasador Harčenko kaže da je "opaku ulogu" odigrao Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju, koji je, navodi, iskorišćen kao alat za promovisanje antisrpskog stava.

-Međutim, teško je sakriti istinu. U sudovima se razmatraju tužbe protiv NATO-a, koji je otpočeo protiv suverene Jugoslavije oružanu agresiju, tokom koje su poginule hiljade civila, srušena je građanska infrastruktura, a zemljište i podzemne vode su zaražene osiromašenim uranijumom. Obelodanjuju se nove činjenice o zlodelima terorističke OVK- naveo je Harčenko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

VAŽAN SASTANAK: Vučić sutra sa DŽejmsom OBrajanom