INTERVJU - MILAN KRKOBABIĆ: Opozicija nema rivala za Vučića

B. CARANOVIĆ

26. 04. 2021. u 10:00

KROV nad glavom, uz redovnu i sigurnu zaradu je prvi korak u nizu neophodnih da mladi ostanu na selu.

ИНТЕРВЈУ - МИЛАН КРКОБАБИЋ: Опозиција нема ривала за Вучића

Foto: Ž. Knežević

Plaši me i sama pomisao na činjenicu da je gotovo 150.000 kuća na selu - prazno! To je sa stanovišta dugoročnih nacionalnih interesa, ekonomskih, demografskih i bezbednosnih - porazno! Raduje me velika zainteresovanost mladih da te kuće ponovo ožive.

Ovako, za "Novosti", govori Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, komentarišući najavljeni program svog resora - renoviranje i poklanjanje mladima napuštenih seoskih kuća, pod uslovom da u njima žive. Javni poziv će biti uskoro raspisan, a početak realizacije očekuje se ovog leta.

* Kome je taj program, pre svega, namenjen?

- Prvenstveno mladima koji žive na selu u zajedničkom domaćinstvu i žele da se osamostale i zasnuju svoje poljoprivredno gazdinstvo. Drugu kategoriju čine stručnjaci koji u gradu nemaju posao, a mogu da budu korisni u selima. To su agronomi, veterinari, tehnolozi, lekari, zubari, farmaceuti... Nastojaćemo da njima obezbedimo posao. Treću grupu čine svi oni koji žive u gradu, a žele uz određeni program da nastave da žive u selu.

Foto: Ž. Knežević

* Da li postoji način da se mladi zadrže u selima, ili vrate na zemlju predaka?

- Odlazak mladih sa sela je nešto što muči i nas, region i veliki broj zemalja u svetu. Nepremostive razlike urbanog i ruralnog su realnost 21. veka. Na nama je da im ponudimo pristojno mesto za život, a odluka da li će tu ostati je na njima. Mi iz Ministarstva i Vlada Srbije odlučni smo da sela iz kojih mladi odlaze učinimo pristojnim mestima za život: da im omogućimo sigurnu i redovnu zaradu tako što ćemo osnaživati poljoprivredna gazdinstva i zadruge, razvijati seoski turizam, stare i nove zanate.

* Najavili ste novu teritorijalnu organizaciju Srbije. Šta ona podrazumeva?

- Pred nama je donošenje Strategije o selu. Taj dokument će biti utemeljen u već izrađenom Nacionalnom programu za preporod sela Srbije, fundamentalnom delu koje je urađeno u saradnji sa Odborom za selo SANU. Iniciraćemo i promenu Zakona o teritorijalnoj organizaciji uvođenjem seoske opštine, koja treba da bude okosnica života, rada i opstanka ljudi na selu. To je mesto gde se oni dogovaraju, planiraju i odlučuju. Gde su svoji na svome, snažno pomognuti sredstvima iz budžeta Srbije, ali ne arbitrarno, već precizno i zakonom regulisano.

DOMOVI ZDRAVLjA, ŠKOLE, VRTIĆI...

* HOĆE LI država raditi na rešavanju problema vodovoda, kanalizacije, kulturnih i obrazovnih objekata u selima?

- Infrastrukturna pitanja, izgradnja lokalnih i atarskih puteva, vodovoda i kanalizacije od životne su važnosti ljudima na selu. U toj oblasti oslanjamo se na Investicioni plan "Srbija 2020-2025", koji je utemeljio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kojim su predviđena ogromna sredstva. Ljudima koji žive na selu potrebni su i domovi zdravlja, škole, vrtići. Svako veće selo treba da ima i dom kulture sa multifunkcionalnom namenom, poštu, internet mrežu.

* Projekat "500 zadruga za 500 sela" nadmašio je sva očekivanja. Očekujete li da će Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava novim i postojećim zadrugama imati veliki odziv?

- Programom "500 zadruga u 500 sela" vraćeno je poverenje u zadrugarstvo kao jedini i pravi odgovor za opstanak malih i usitnjenih poljoprivrednih gazdinstava, a u Srbiji ih ima oko 570.000. Poverenje - to je ključna reč! Domaćin veruje domaćinu, svom komšiji, a onda veruje i svojoj državi. To je recept za uspeh. Za tri godine formirano je novih 900 zadruga, a pomognute su 152 zadruge sa 1,7 milijardi dinara. Sa javnim pozivom u 2021. godini, koji je u toku, broj pomognutih zadruga popeće se na više od 200, a dodeljena podsticajna sredstva na 2,2 milijarde dinara. Interesovanje za ovogodišnji konkurs nadmašuje sva očekivanja.

* Šta kao bivši Dačićev partner mislite o tome da SNS i SPS prave zajedničku listu?

- Po već ustaljenom običaju, ne komentarišem ni izjave, ni najave političkih aktera. To je pitanje za te dve partije.

Foto: Ž. Knežević

* Da li smatrate da Vučić treba da bude kandidat koalicije na izborima za predsednika Srbije?

- Na prethodnim izborima Vučić je bio i predsednički kandidat PUPS. Odluku koju smo tada doneli nećemo menjati. Pravo je pitanje: u ime kojih političkih partija će on prihvatiti da bude predsednički kandidat.

* Da li verujete da opozicija može da izađe sa kandidatom koji bi mogao da porazi aktuelnog šefa države?

- Nema ni jedinstvene opozicije, a još manje ozbiljnog kandidata koji bi mogao da pobedi Vučića.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)