ISPRAVKA: U najavi intervjua Stiven Majer opet lažno predstavljen kao bivši šef ili zamenik šefa CIA

Novosti online

24. 04. 2021. u 18:16

U ČLANKU koji je objavljen na našem portalu 24. aprila 2021. godine pod naslovom "REFERENDUM U REPUBLICI SRPSKOJ LOGIČNO REŠENjE: Stiven Majer, bivši zamenik šefa CIA u regionu, u nedeljnom izdanju "Novosti", sagovornik našeg lista je netačno predstavljen kao bivši zamenik šefa CIA, na šta nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba.

ИСПРАВКА: У најави интервјуа Стивен Мајер опет лажно представљен као бивши шеф или заменик шефа ЦИА

Foto: Novosti

Taj članak je najava za intervju koji je izašao dan kasnije, 25. aprila 2021. godine, u kom je napravljena ista greška.

Šta je istina?

Kako piše portal Raskrinkavanje.ba, brojni mediji i dalje predstavljaju Stivena Majera kao bivšeg šefa ili zamenika šefa američke obavještajne agencije CIA.

Povod za objavljivanje intervjua, kao i najave za isti, je bila pojavaa "non-pejpera", odnosno neslužbenog dokumenta koji predstavlja plan prekrajanja granica na Balkanu. Majer je u članku na našem portalu predstavljen kao zamenik šefa CIA.

Majer se već godinama pogrešno predstavlja kao "bivši zamenik šefa CIA za Balkan".

Stiven Majer se već godinama pojavljuje u medijima komentarišući granice na Balkanu i promovišući njihovo prekrajanje. Relevantnost i autoritet njegovih mišljenja mediji osiguravaju pozivajući se na njegovu vezu sa američkom Centralnom obaveštajnom agencijom (CIA). Pri tome mu nisu svaki put dodeljivali iste titule: Majer je u medijima širom regije bio "bivši šef CIA", "bivši šef CIA za Balkan", "bivši zamenik šefa CIA", te "bivši pomoćnik direktora CIA za Balkan".

Kako primećuju iz Raskrinkavanja.ba, i sam Majer se više puta tokom intervjua za "Večernje novosti" pozvao na autoritet američke agencije, ali bez izričitog spominjanja funkcije koju je imao:

"U BiH su me odmah optužili da sam autor, ali ja sa tim nemam baš nikakve veze. Mislim i da CIA ne stoji iza takozvanog non pejpera, jer znam da ova agencija to ne radi na takav način.

(...)

U CIA sam uvek govorio da ne znamo šta radimo na Balkanu, i imao sam probleme zbog toga, ali sada se vidi da sam bio u pravu. Ta rešenja nisu dovela ni do kakvog rezultata, naprotiv. Ako Aleksandar Vučić kao predsednik centralne zemlje Balkana preuzme liderstvo, zajedno sa ostalim lokalnim vođama, uključujući Hrvate, iako oni često govore da nisu deo tog prostora, verujem da je moguće da se pokrene proces u drugom, boljem, pravcu.

(...)

Još dok sam devedesetih radio u CIA postavljao sam pitanje: "Koji je zapravo interes SAD na Balkanu?" Danas je Balkan bojno polje SAD i Rusije, ali lokalni lideri treba da se postave drugačije, uzmu svoju sudbinu u svoje ruke", citira Raskrinkavanje.ba intervju objavljen na našem portalu.

KO JE ZAISTA STIVEN MAJER?

U analizi Gađanje titulama: Saradnik Dodikovog lobiste kao "bivši šef CIA", objavljenoj 29.12.2019, Raskrinkavanje je pojasnilo ko je Stiven Majer:

"CITAT TAČNO: Majerova biografija javna je i lako dostupna i ne ostavlja nikakav prostor sumnji da Stiven E. Majer nikada nije bio “šef” CIA ili bilo kog njenog odseka, niti je bio “pomoćnik direktora CIA”. Štaviše, ni sam Majer se tako nigde nije predstavljao.

Na stranici škole Daniel Morgan Graduate School of National Security, gde Majer predaje nacionalnu sigurnost, objavljena je Majerova biografija, kao i njegov CV, u kom on navodi da je u CIA obavljao dužnost “analitičara i menadžera”, da je ovu agenciju napustio 2011. godine, te da je za vreme rata u Bosni bio zamenik šefa Međuagencijske radne grupe za Balkan:

“Za vreme ratova na Balkanu tokom devedesetih godina, bio sam zamenik šefa za međuagenciju radnu grupu za balkan (Balkan Task Force, op.a.) (vladina ujedinjena obaveštajna organizacija u tom periodu). U ovom sam poslu bio odgovoran za kontrolisanje svih obaveštajnih izveštaja, delovao sam kao veza između američke obaveštajne zajednice i različitih agencija i odela na Balkanu i uveliko putovao celim Balkanom. Nastavljam raditi na balkanskim pitanjima i objavio sam nekoliko radova o tom periodu."

U istoj analizi Raskrinkavanje.ba je pisalo i o bliskim vezama Stevena Majera sa vlastima u Republici Srpskoj, konkretno sa Kancelarijom za saradnju, trgovinu i investicije, koju je Vlada RS-a osnovala u Vašingtonu: 

Slične informacije mogu se pronaći i u drugim Majerovim biografijama, uključujući i onu objavljenu na stranici firme “TSM Global Consultants LLC”. 

"Njegov angažman u ovoj firmi zapravo je direktno povezan sa njegovim izraženim prisustvom u regionalnim medijima. TSM Global Consultants je, naime, firma koju zajedno sa Majerom vode Obrad Kesić i Drina Vlastelić Rajić. Kesić i Vlastelić Rajić su u SAD registrovani kao lobisti Vlade Republike Srpske i oboje su uposlenici tzv. Predstavništva Republike Srpske u SAD, čiji je zvanični naziv u SAD “Kancelarija Republike Srpske za saradnju, trgovinu i investicije”.

(...)

Kancelarija, koju je 2013. godine svečano otvorila tadašnja premijerka RS-a Željka Cvijanović, registrovana je u SAD-u kao lobistička firma koja zastupa interese Vlade RS-a, na istoj adresi na kojoj je već bila registrovana firma TSM Global Consultants.

(...)

Majer je od osnivanja Kancelarije RS-a za saradnju, trgovinu i investicije uključen u njene aktivnosti i prisutan na dešavanjima koja ista organizuje, uključujući njeno otvaranje, prijem organizovan 2018 itd.".

Takođe, u ovoj analizi se mogu pročitati i detalji o Međuagencijskoj radnoj grupi za Balkan, čiji je član (ali ne "šef", niti "zamenik šefa") bio Stiven Majer. Sama grupa bila je međuagencijsko telo, a ne sektor unutar CIA kao agencije, tako da je čak i sama titula "zamenika šefa CIA za Balkan" nepostojeća.

ORIGINALNI ČLANAK:

STIVEN Majer, bivši zamenik šefa CIA u regionu, u nedeljnom izdanju "Novosti" izjavio je da je refedendum u Republici Srpskoj logično rešenje.

Majer navodi:

o Etničke granice - najbolje za ceo prostor Balkana

o Nisam kreator non pejpera, iako me optužuju za to

o Svaki put kada se SAD umešaju, stvari se pogoršaju

o Danas je ovaj prostor bojno polje Rusije i Amerike

Kompletan intervju, sutra u štampanom izdanju "Večernjih novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)