TANJA ZOVE ZA STO SAMO BOJKOTAŠE? Počele konsultacije evroposlanika sa srpskim parlamentarnim strankama

D. M.

20. 04. 2021. u 07:30

PRIPREME za međustranački dijalog u ponedeljak su i zvanično startovale, odvojenim onlajn konsultacijama posrednika iz Evropskog parlamenta sa naprednjacima i socijalistima.

ТАЊА ЗОВЕ ЗА СТО САМО БОЈКОТАШЕ? Почеле консултације европосланика са српским парламентарним странкама

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Poslaničku grupu SNS predvodili su šef naprednjaka u Skupštini Aleksandar Martinović i njegova zamenica Sandra Božić, koja za "Novosti" kaže da su upoznali predstavnike EP sa sadržajem svoje platforme, koja se bavi različitim pitanjima od interesa za građane naše zemlje:

- Njihov interes se nalazi u fokusu svih naših predloga. Reč je o tekstu koji će predstavljati okosnicu razgovora koji će se voditi na ovu temu, kako na koloseku dijaloga u prisustvu stranaca, tako i na onom drugom, koji obuhvata značajniji broj političkih stranaka i koji je reprezentativniji u pogledu broja ljudi čije je političko mišljenje zastupljeno. U svim razgovorima sigurno ćemo voditi računa o dostojnom poštovanju suvereniteta i nezavisnosti naše zemlje, o dostojanstvu našeg naroda jer su ta pitanja osnov politike koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić i koju smo mi izabrani da zastupamo na svakom mestu.

Đorđe Milićević, koji je sa Žarkom Obradovićem zastupao SPS, kaže, za "Novosti", da je razgovor bio konstruktivan i ozbiljan:

- Učestvovaćemo u razgovorima na oba koloseka, odnosno i u dijalogu bez posrednika iz EP, a koji želi jedan broj stranaka, kako bismo što bolje sagledali sve sugestije i predloge.

Šef parlamenta i SPS Ivica Dačić u utorak će zakazati razgovore sa političkim strankama koje žele dijalog bez međunarodnih posrednika i najavio da će na te sastanke pozvati i Vučića. Ti razgovori trebalo bi da počnu u narednih desetak dana.

Evroparlamentarci su saopštili da će obaviti konsultacije i sa strankama koje nisu u Skupštini. Međutim, kopredsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura demantovala je izjavu evroposlanice Tanje Fajon da su pozvali sve opozicione stranke koji žele da učestvuju u međustranačkom dijalogu:

- Prema mojim saznanjima, izjava gospođe Fajon odnosi se samo na deo opozicije koji je bojkotovao prethodne izbore. Plašim se da će se ponoviti greška kao i prošlog puta kada je Fajonova neskriveno zastupala interese onih stranaka koje su bliske socijaldemokratskoj grupaciji u EP. Nisu političke stranke u Srbiji na poslužavniku sa kojeg vi birate sagovornike prema ličnim afinitetima - istakla je Macura.

BOŠKO TRAŽI DIREKTNE PREGOVORE

LIDER Dveri Boško Obradović podneo je u ponedeljak predsedniku Narodne skupštine, predsedniku Republike i posredničkoj misiji EP predlog formata međustranačkog dijaloga. Dveri predlažu da razgovore, s jedne strane, vodi vladajuća koalicija na čelu sa Vučićem i Dačićem, a, s druge, predstavnici opozicije koja je bojkotovala izbore - Dveri, Narodna stranka, SSP, DS i DjB.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MOĆAN PRIKAZ SRPSKE VOJSKE: Helikopteri nadleću poligon Pešter (VIDEO)