ŠALJA KAŽE DA SU OPTUŽBE ZA RATNE ZLOČINE SMEŠNE: Sledeća statusna konferencija u Hagu 23. aprila (VIDEO)

S. S. R.

19. 04. 2021. u 15:28 >> 15:42

BIVŠI pripadnik tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Pjeter Šalja, čiji je nadimak tokom sukoba bio komandant Vuk, danas se prvi put posle hapšenja pojavio u sudnici Specijalnog suda za ratne zločine na KiM, u Hagu.

ШАЉА КАЖЕ ДА СУ ОПТУЖБЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ СМЕШНЕ: Следећа статусна конференција у Хагу 23. априла (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

On se tereti za ratne zločine, prinudno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo u improvizovanom zatvporu u fabrici metala, u Kukešu, na severu Albanije.

Šalja se predstavio sudu, rekao da je rođen u Prizrenu i da ima belgijsko državljanstvo. n je i uhapšen u Belgiji.

U toku današnje statusne konferencije on može da se izjasni o optužnici ili da kaže da će to učiniti u narednih 30 dana.

Šalja je rekao da je razumeo optužbe koje mu je tužilac pročitao, ali mu se, kako je dodao, one čine smešnim.

- Bio sam od 2004. do 2007. pred Tribunalom u Hagu i pred sudom Euleksa, i nije bilo potrebno da me ovako uhapsite. Dovoljno je bilo da mi pošaljete poziv. Nisam počinio bilo kakvo delo, osim što sam branio domovinu i narod. Izjašnjavam se da nisam kriv - rekao je Šalja.

Tokom sednice je još jednom ponovio da mu se sve optužbe čine smešnim.

Sudija Nikolas Giju je sledeću konferenciju zakazao za petak, 23. aprila u 11 časova. Šalji je poručio da ostaje u pritvoru, ali da ima pravo da ga osporava, a sudija će doneti konačnu odluku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Saša

19.04.2021. 15:40

Branio domovinu u Kukešu? Jel to neko napao Albaniju? Jel to neko napao Prizren? Da li je moguće da ovi krvoloci ovako zezaju sve redom?