TRAŽE OD VJOSE DA IH PRIZNA: Udruženje Crnogoraca "Lovćen" se obratilo Osmani

D.R.Đ.

06. 04. 2021. u 16:44

PREDSEDNIK Udruženja Crnogoraca "Lovćen" na Kosmetu Lazar Radulović čestitao je Vjosi Osmani na izboru za predsednicu tzv. „Kosova“, ujedno iskazavši očekivanje da će crnogorska zajednica na KiM biti ustavno priznata.

ТРАЖЕ ОД ВЈОСЕ ДА ИХ ПРИЗНА: Удружење Црногораца Ловћен се обратило Османи

Foto AP

- Verujem da ćete nastaviti da negujete izuzetno dobre odnose Podgorice i Prištine, što će dovesti do ispunjavanja strateških bitnih ciljeva, a jedan od njih je i ustavno pravno priznavanje crnogorske zajednice na Kosovu - navodi se u saopštenju Radulovića.

Inače, čim je Aljbin Kurti izabran za novog premijera u Prištini, pre dve nedelje, Udruženje Crnogoraca Kosova je njemu uputilo zahtev da se što hitnije uredi formalno-pravni položaj crnogorske etničke zajednice na KiM.

- Crnogorska zajednica je tradicionalna na Kosovu, čemu svedoči istorija, monumentalni spomenici, etnološki muzej, republički statistički zavod, tačnije svi popisi stanovništva počev od 14. veka. Ustav iz 1974. godine prepoznaje tri konstitutivna naroda koji žive na teritoriji Kosova i to Albance, Srbe i Crnogorce.  Aktuelni Ustav koji je usvojen 2008. godine na koji smo pre njegovog usvajanja uložili zvaničnu primedbu, nije uzeo u obzir princip stečenog prava i crnogorsku zajednicu je nepravedno izopštio iz najvišeg pravnog akta – navedeno je u saopštenju kojim su se obratili Kurtiju.

Ukazujući na to da je potrebna dupla dvotrećinska većina poslanika u kosovskoj skupštini da bi Crnogorci postali ustavna kategorija, oni su naveli da je „vreme da se napokon sazna koje za, a ko protiv ustavno-pravnog priznanja crnogorske etničke zajednice".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)