KAKO ĆE IZGLEDATI NOVA BAZA NA SEVERU KiM: Artiljerijom pokrivaju celu Mitrovicu, KFOR ih za sada ne sprečava

Novosti online

03. 04. 2021. u 11:11

U JUŽNOM delu Kosovske Mitrovice biće podignuta najveća baza tzv. kosovskih bezbednosnih snaga. Na hiljadu metara nadmorske visine, uz samu liniju sa prostorom na kojem Srbi na severu Kosova i Metohije čine kompaktno stanovništvo. To je razlog njihove zabrinutosti, i na Kosmetu i u Beogradu.

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ НОВА БАЗА НА СЕВЕРУ КиМ: Артиљеријом покривају целу Митровицу, КФОР их за сада не спречава

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu/Printscreen/Google maps

Do visa Crnuša stiže se iz dva pravca. Može se sa juga iz Vučitrna ili sa severne strane iz podnožja rudnika Stari trg. Na oba prilaza prolazi se kroz teritoriju naseljenu isključivo Albancima.

Baza će se prostirati na gotovo 200 hektara. Trenutno vis Crnuša služi za repetitore mobilne telefonije i radijski i tv signal.

Vlasnik prostora je opština južna Mitrovica. NJeno rukovodstvo ustupilo je zemljište snagama bezbednosti koje su u procesu transformacije u vojsku.

- Ta baza je praktično kao čeka na kojoj se čeka divljač. To je baza iz koje oni mogu da dejstvuju artiljerijskim oružjem da se nigde ne pomere. Dovoljno je odatle da sva sela i severni deo da bombarduju i Srbi vide veliku opasnost u izgradnji te baze - naglašava Ilija Elezović iz severnog dela Kosovske Mitrovice.

Južnom Mitrovicom upravljaju Albanci, a severnom Srbi. Sa uzvišenja Crnuša oba dela grada vide se kao na dlanu.

Albanci predlažu da se buduća baza zove po Isi Boljetincu, vođi gerilskog otpora Albanaca prema Turcima, Srbima i Crnogorcima.

Kažu da će sa novom bazom Mitrovica biti stabilan grad, a "svaki centimetar zemlje zaštićen".

Foto: Tanjug

- Imaće poligone, imaće osmatračke stanice i biće im omogućeno da sa tog područja izvedu svojevrsni blic krig, odnosno brzi prodor i raspoređivanje na severu Kosova sve do administrativne linije sa centralnom Srbijom, radi sprečavanja eventualno dotura pomoći od strane Beograda ugroženom srpskom stanovništvu. Sve to pod uslovom da Kfor ne zaustavi takvo delovanje - napominje Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije.

Dogovor Beograda i NATO-a je da pripadnici snaga bezbednosti ne mogu na sever Kosova bez odobrenja Kfora.

U Kforu kažu da NATO još preispituje svoj nivo posvećenosti kosovskim snagama bezbednosti i da ih i dalje vide kao organizaciju za reagovanje u elementarnim nepogodama.

Od decembra 2017. godine, kada je tzv. kosovska skupština odobrila desetogodišnju transformaciju snaga bezbednosti u vojsku, ta organizacija uveliko gradi infrastrukturu za nekoliko hiljada vojnika.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Solo

03.04.2021. 17:50

Pa ako su Albanci reseni da naprave bazu na vecem brdu za nadgledanje i uznemiravanje nasih Srba tamo onda i mi treba da postavimo bazu na najvecm brdu na nasoj starani da mi njih nadgledamo sa nasim Norama..

pravi delija veran je ko pas

03.04.2021. 18:42

Sprdaju se sa narodom, ko ovi ovde ko oni tamo.... 200 evra plata, oni zveckaju oružjem.... dok Ilon Mask pravi planove da napravi baze u svemiru, balkanci bi opet da se kolju.... mali ljudi pa male i ideje...

Kosta

11.04.2021. 10:26

Šta se čeka zašto mi ne pravimo baze na Kopaoniku prema kosovu kao i Kuršumlija, Radan planini Vranju, Bujanovcu i Preševu da se preseku po pola.