IZMAKAO TREĆI MANDAT U PREŠEVU: Apsolutna pobeda naprednjaka u Kosjeriću i Zaječaru potvrdila jake pozicije aktuelne vlasti

E. V. N.

29. 03. 2021. u 21:07

UBEDLjIVE pobede SNS na lokalnim izborima u Kosjeriću i Zaječaru, koji su održani u nedelju, omogućile su naprednjacima da budu stub vlasti u ove dve opštine i u narednom periodu.

ИЗМАКАО ТРЕЋИ МАНДАТ У ПРЕШЕВУ: Апсолутна победа напредњака у Косјерићу и Зајечару потврдила јаке позиције актуелне власти

Foto S. M. J.

Tim "vučićevaca" i socijalista osvojio je skoro 70 procenata u Kosjeriću što je 20 od ukupno 29 mandata. Ovim je dupliran rezultat sa prethodnog izjašnjavanja građana 2017. SNS je u Zaječaru ostvario 41 procenat poverenja, što im je donelo 24 mesta u lokalnom parlamentu, pa će uz četiri mandata socijalista moći da formiraju većinu. Udružena lista srpskih stranaka donela je dva mesta u preševskom parlamentu, gde su takođe održani izbori.

- Jasno je da ćemo imati apsolutnu većinu u Zaječaru i Kosjeriću. Nećemo žuriti sa konstituisanjem gradskih skupština, jer želimo da analiziramo svako izborno mesto i da vidimo gde postoji šansa da bolje radimo - rekao je predsednik IO SNS Darko Glišić.

- Zadovoljni smo rezultatima - kazao je Boško Ničić (SNS), aktuelni gradonačelnik Zaječara. - Jer, u odnosu na prethodne, na ovim izborima smo osvojili oko 4.000 glasova više.

Na izborima u Kosjeriću, pet lista borilo se za ukupno 27 odborničkih mesta. Ubedljivo najbolji rezultat ostvarila je izborna lista "Aleksandar Vučić - Za budućnost Kosjerića - Ivica Dačić" u kojoj su SNS, SPS, PUPS, PS i SDPS - sa osvojenih 4.575 glasova, odnosno 68,88 odsto podrške, što je 20 mandata.

U Preševu je situacija nakon glasanja krajnje neizvesna, jer se trenutno ne zna ko će činiti vladajuću koaliciju. Najveći broj glasova - 6.028, odnosno 14 mandata, osvojila je Alternativa za promene doskorašnjeg predsednika Opštine Šćiprima Arifija. Druga stranka sa 4.066 glasa je Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe koja će imati devet mandata, dok je Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, koju u Preševu predvodi Ardita Sinani, dobila 3.315 glasova, odnosno sedam mandata.

Novosti

Pokret za reformu Samija Salihua osvojio 2.532 glasova ili šest odborničkih mesta, lista "Aleksandar Vučić - Za budućnost Preševa" 1.200 glasa, odnosno dva mandata.

- Kosjerić i Zaječar nisu referentni da bi se gledala celokupna snaga partija na republičkom nivou jer su suviše mali uzorci. Ipak, jasna je dominacija SNS. Kada je reč o Zaječaru, tu je rezultat nešto manji od snage SNS, ali to treba pripisati tome da građani šalju poruku da je loša opštinska vlast - kaže, za "Novosti", analitičar Branko Radun.

Inače, deo opozicije bojkotovao je izbore u Kosjeriću i Zaječaru.

DAČIĆ: ZAJEDNIČKI NASTUP, JEDAN KANDIDAT

PREDSEDNIK Skupštine Srbije i lider SPS Ivica Dačić rekao je da rezultati lokalnih izbora u Kosjeriću, Preševu i Zaječaru pokazuju da treba ozbiljno razmišljati o zajedničkom nastupu koalicije SPS-JS sa SNS na izborima sledeće godine (beogradski, parlamentarni i predsednički).

- SPS nikada nije nastupao u koaliciji s nekim na parlamentarnim izborima, a i u SNS sigurno ima onih koji misle da treba da idu samostalno. Zajednički nastup treba da bude simbioza naših biračkih tela. I ranije sam se izjašnjavao da treba da imamo jednog predsedničkog kandidata - istakao je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!