BILČIK BI DA NAM DIKTIRA POLITIKU: Traži od Srbije da se odrekne Rusije i Kine i da cenzuriše medije

Novosti online

27. 03. 2021. u 12:33

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, u svom izveštaju o kom danas raspravlja Evropski parlament, navodi "posebnu zabrinutost zbog dezinformacija iz Kremlja koje se distribuišu preko Sputnjika Srbija i drugih aktera". Vlasti Srbije se pozivaju da "preispitaju aranžmane koju to omogućavaju“.

БИЛЧИК БИ ДА НАМ ДИКТИРА ПОЛИТИКУ: Тражи од Србије да се одрекне Русије и Кине и да цензурише медије

Foto Twitter

Poziv za „preispitivanje aranžmana“ Bilčik obrazlaže time da bi se tako „smanjile dezinformacije i pojačali napori protiv takvih kampanja čiji je broj porastao od početka pandemije kovida-19“.

U izveštaju se „izražava zabrinutost zbog rastuće zavisnosti Srbije od vojne opreme i tehnologije iz Kine, kao i bliske političke i vojne saradnje sa Rusijom, uključujući kontinuirano rusko prisustvo u Nišu“.

Foto Deposiphotos

Bilčik u svom izveštaju kaže da „Evropski parlament pozdravlja činjenicu da je članstvo u EU i dalje strateški cilj Srbije i jedan od prioriteta novoformirane vlade, ali i izražava žaljenje zbog nedostatka napretka u mnogim reformama i nazadovanja oko pitanja ključnih za pristupanje EU“, prenosi agencija Beta.

U Izveštaju, koji je uz Predlog rezolucije sačinio izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, od Srbije se traže „ubedljivi rezultati“ u važnim oblastima poput pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a Evropska komisija poziva se da izmeni način izveštavanja kako bi se uzelo u obzir nazadovanje i poslala jasna poruka zemljama u procesu pristupanja, uključujući Srbiju.

Normalizacija sa Prištinom, preduslov za pristupanje EU

U dokumentu sačinjenom na osnovu Izveštaja EK o Srbiji, ukazuje se, takođe, da je „normalizacija odnosa i za Srbiju i za (tzv.) Kosovo prioritet i preduslov za pristupanje EU“ i da je ključna za obezbeđivanje stabilnosti i napretka u širem regionu. U predlogu rezolucije se poziva na „aktivno i konstruktivno angažovanje u dijalogu uz posredovanje EU radi postizanja sveobuhvatnog, održivog i pravno obavezujućeg sporazuma u skladu sa međunarodnim pravom“.

Kada je reč o dijalogu, takođe se podvlači poziv na punu primenu svih već postignutih sporazuma uključujući uspostavljanje Asocijacije/Zajednice srpskih opština, bez odlaganja. Spoljnopolitička služba EU (EEAS) poziva se da uspostavi mehanizam za nadgledanje i verifikaciju primene svih do sada postignutih sporazuma i da o tome periodično izveštava EP kao i da pruži punu podršku specijalnom predstavniku EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.

Od vlada Srbije i tzv. Kosova traži se da se uzdrže od akcija koje bi mogle dovesti do podrivanja poverenja i ugroziti dijalog.

U predloženom tekstu pozdravlja se ponovni angažman SAD i naglašava potreba da EU i SAD ojačaju svoje partnerstvo i koordinaciju na Zapadnom Balkanu. Transatlantska saradnja, navodi se, važan je činilac stabilnosti u regionu a EU ima vodeću ulogu kao posrednik u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

U tom kontekstu dodaje se da je EP obavešten o potpisivanju sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Srbije i Kosova 4. septembra 2020. u Vašingtonu ali se izražava žaljenje zbog odredbi u tekstu koje zahtevaju da Kosovo prestane da traži članstvo u međunarodnim organizacijama.

Takođe se navodi da bi premeštanje ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim bilo protivno stavu Europske unije o rešenju spora Izraela i Palestine po modelu dve države.

Srbija mora da uskladi spoljnu politiku sa EU

Srbija se podseća na obavezu postepenog usklađivanja sa spoljnom politikom EU, a vlasti Srbije pozivaju se i da „osude govor mržnje, negiranja ratnih zločina i poricanje (tzv.) genocida u Srebrenici“.

U Bilčikovoj rezoluciji ponavlja se važnost postepenog usklađivanja srpske sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, kao uslov za proces pristupanja, ali i izražava zabrinutost zbog "stope usklađenosti Srbije koja je najniža u regionu". Primećuje se da neki zvaničnici i neki političari i dalje povremeno daju izjave koje dovode u pitanje spoljnopolitičku orijentaciju Srbije i izražava zabrinutost i „zbog ponovljene podrške Srbije Rusiji u Generalnoj skupštini UN po pitanju aneksije Krima“.

Pozdravlja se činjenica da se Srbija uskladila sa stavom EU o predsedničkim izborima u Belorusiji, ali se izražava zabrinutost što Srbija nije podržala sankcije prema zvaničnicima te zemlje, kao ni stav EU o novom zakonu o bezbednosti u Kini.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (7)

Zare

27.03.2021. 13:40

Gledajte vi svoja posla. Nemojte mutiti vodu u idnosima sa Rusijom i Kinom. Vidimo kako gledate na Srbiju koja je suverena i samostalna država. Mnogo se vi mešate u unutrašnje stvari Srbije. Poslednji izveštaj o Srbiji jasno govori da vršite otvoreni pritisak i služite se lažima.

seljak

27.03.2021. 13:56

Читајћи ове ,,набацане,, захтеве изестиоца приметих, пошто је он известилац за Србију, да он од нас тражи оснивање ,,Заједнце српских општина. Много је, чак и кад је од њих.

sara

27.03.2021. 15:15

Izvestilac EP Bilčik, mora da opravda platu koju prima pa tako izmišlja šta Srbija mora da radi, kao da je ovo 17 a ne 21 vek, pa nam sugeriše da se odreknemo prijateljstva sa Rusijom i Kinom!!!. Zašto to ne kaže Nemačkoj i drugim evropskim zemljama, koji takođe sarađuju i sa Kinom i sa Rusijom!!!.

Mišo Peć

27.03.2021. 17:45

Baš me interesuje kako Bilčeka nije zabrinulo otvaranje vojne baze na Kosovu i Metohiji,nerazoružavanje terorista OVK već naprotiv EU im je omogućila da zadrže oružje i čak štaviše da formiraju vojsku Kosova i pritom umesto njihovog razoružanja po rezoluciji1244 UN EU ih još više naoružava i zajedno sa njima održava vojne mežbe i manevre.Pozdravlja ponovni angažman Anerike u rešavanju Kosmetskog pitanja,a gde mu je angažman Rusije koja takodje mora biti uključena u rešavanju tog pitanja.

JOLE NIKOLIC TAMNAVAC

27.03.2021. 22:59

Merkelova zavrsava severni gasovod 2 sa Rusima a Kinezi su u EU investirali preko 600 milijardi EURA pa sto se oni neodreknu Rusije i Kine, Srbija u Rusiju izveze 5 kamiona jabuka a oni vrate 3...cega da se odricemo ?. EU birokratija je odavno veoma destruktivna kad je srbija u pitanju.

buki

27.03.2021. 23:08

Kremlj nas dezinformiše? Blago nama sa vašim "informacijama". Sami sebe lažete pa ne znate da stanete. Da ste pametni, i vi biste se okrenuli Rusiji u koju već gleda većina svetske populacije, nadajući se skoroj propasti Nato-zlikovca.