KURTI, OKANI SE UCENA I PRETNJI: Direktor Kancelarije za KiM poručio premijeru tzv. Kosova - kaži zašto ne želiš da pregovaraš sa Beogradom

D. ZEČEVIĆ

26. 03. 2021. u 20:08

PETAR Petković, direktor Kancelarije za KiM ocenio je da je najnoviji ispad takozvanog kosovskog premijera Aljbina Kurtija nastavak opasne namere da prekine dijalog i poništi sve do sada postignute dogovore.

КУРТИ, ОКАНИ СЕ УЦЕНА И ПРЕТЊИ: Директор Канцеларије за КиМ поручио премијеру тзв. Косова - кажи зашто не желиш да преговараш са Београдом

Foto promo

Jezik ultimatuma i pretnji, prema Petkovićevim rečima, postao je jedini način kojim albanski političari žele da razgovaraju sa zvaničnim Beogradom i Briselom, a ta politika direktna je pretnja budućnosti pregovora koji se vode pod okriljem Evropske unije, a za cilj imaju normalizaciju odnosa.

- Jedini cilj ekstremističke retorike koju danima prema Beogradu usmerava Kurti jeste da se trajno uništi i svaka pomisao na mogućnost pronalaženja kompromisa. Umesto toga, takva zapaljiva retorika samo dodatno podgreva situaciju na terenu i nikako ne doprinosti miru i stabilnosti na ovim prostorima - ističe direktor Petković.

On dodaje da su neprimerene Kurtijeve najave,od toga da sa Beogradom ne želi ni da pregovara, da će dijalog biti nisko na listi prioriteta buduće vlasti u Prištini, pa do toga da koristi zapaljivu retorikom i uslovljavanjima, zapravo pokazuju da Kurti želi da prekine dijalog.

- Zato neka skine masku, samo ne mislim na medicinsku, okane se ucena i pretnji i međunarodnoj zajednici jasno i glasno kaže da ne želi da pregovara sa Beogradom i predsednikom Aleksandrom Vučićem zato što je svestan da bi morao da čini ustupke i pokaže spremnost na kompromis koji očiglendo ne želi. I da bi preko puta sebe imao onog s kojim ne bi mogao da izađe na kraj, umesto što se krije iza apsurdnih zahteva - dodaje u saopštenju za javnost direktora Petkovića.

Petković ističe da su teme u Briselu jasno dogovorene i da za cilj imaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i rešavanje pitanja od važnosti za bolji život građana i izgradnju međusobnog poverenja, kao i da ovakve izjave tome ne doprinose.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)