KURTI ODBIJA DIJALOG: Umesto o budućnosti, želi da priča o "srpskim zločinima"

Novosti online

22. 03. 2021. u 13:33

Lider samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je da lažna država Kosovo ima mnogo pitanja o kojima treba da razgovara sa Srbijom dodajući da bi Beograd morao da ima volju da reši pitanje nestalih osoba, prenosi Kljan Kosova.

КУРТИ ОДБИЈА ДИЈАЛОГ: Уместо о будућности, жели да прича о српским злочинима

Aljbin Kurti / Foto Tanjug-AP

On je na okruglom stolu, koji je organizovala Kosovska fondacija za otvoreno društvo na temu “Kako dalje sa dijalogom”, rekao da Srbija treba da vrati tzv. Kosovu oko tri milijarde evra duga.

Takođe, smatra Kurti, Srbija bi trebalo i da ponudi naknadu za oštećenu imovinu, naknadu za ratna stradanja i izvinjenje.

– Realnost mora biti prihvaćena, mora prihvatiti i istinu i građani moraju imati koristi – rekao je on.

Povodom Zajednice srpskih opština, Kurti je rekao da ne može postojati jednoetnička zajednica koja je potkrepljena presudom "Ustavnog suda".

Prema njegovim rečima, istorija tzv. Kosova je poznata i srpska vlada bi trebalo da "razmisli o zločinima koje je počinila".

Publicista Veton Suroi je rekao da bi sledeća vlada trebalo da preispita proces dijaloga.

– U poslednjih deset godina otkako smo započeli pregovarački proces, geopolitički kontekst u svetu se promenio. Pogrešna američka intervencija, kao što je slučaj sa Grenelom, oštetila je proces dijaloga. Neophodan je povratak SAD u okviru nove dimenzije. Tokom godina stvorili smo zakonska odstupanja. Zajednica srpskih opština je eklatantan slučaj, u suprotnosti je sa našim ustavnim sistemom – rekao je on.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)