ĐILAS BIRA I PITANJA I NOVINARE: Ocena javnosti - arogantnost lidera SSP prema našoj koleginici nedopustiva!

Ekipa "Novosti"

22. 03. 2021. u 06:47

NEPRIMERENO ophođenje lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa prema novinaru našeg lista i pomoćniku glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" za digitalna izdanja Andrijani Nešić i dalje je predmet kritika naših kolega, ali i učesnika političkog života.

ЂИЛАС БИРА  И ПИТАЊА И НОВИНАРЕ: Оцена јавности - арогантност лидера ССП према нашој колегиници недопустива!

Foto: Novosti

Uvrede koje joj je uputio prekjuče tokom konferencije za medije, kao i arogantnost koju je demonstrirao nedopustivi su za jednog političara.

Naša koleginica, tim povodom, izjavila je juče da svaki političar mora da se navikne na teška pitanja:

- Komentarisao je moj izgled, nikada u poslu tako nešto nisam doživela. Razumem da su naša pitanja za njega teška, ali svaki političar mora da se na to navikne. Bitno je reći da mi samo radimo svoj posao i ništa više od toga.

Nešićeva je ukazala da Đilas nije odbio da odgovori na pitanja samo njoj, već i nekim drugim kolegama, dok je drugima dao odgovore, praveći podelu na podobne i nepodobne novinare.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović izjavio je da ako predsednik Republike odgovara na pitanja svih redakcija, uključujući i one koje ga kritikuju, onda bi i Đilas, kao političar koji pretenduje da dođe na vlast, morao da bude odgovoran prema novinarima:

- A ne da ih vređa i da on, kao političar, određuje ko su novinari, a ko nisu. Pogotovu ne da za njih govori da su deo organizovane kriminalne grupe.

Neprikladne komentare lidera SSP najoštrije je osudila i američka novinarka srpskog porekla, izveštač iz Bele kuće, Ksenija Pavlović Mekater:

Foto: Printskrin

- Napadi na novinare su nedopustivi u demokratskom društvu. Seksistički i mizogeni komentari političara predstavljaju atak na profesiju. Vređanje, prostakluk i bahatost na konferencijama za medije ugrožavaju bezbednost novinara i moraju biti najoštrije osuđeni i sankcionisani.

Ona je istakla da nikada nije doživela da bude vređana, niti se plašila za svoju bezbednost ni kada je kritikovala američke predsednike, Donalda Trampa ili Džozefa Bajdena, i apelovala je na nadležne institucije u Srbiji da stanu u odbranu novinarke "Novosti" Andrijane Nešić.

NEPRIHVATLjIV PRITISAK NA MEDIJE

MINISTARSTVO kulture i informisanja poziva još jednom sve učesnike javnog života da ne vrše pritisak na medije i medijske radnike i da se uzdrže od bilo kakvog napada na njih, kaže se u jučerašnjem saopštenju. Dodaje se da retorika koja je ovih dana upućivana novinarima nije primerena ozbiljnim akterima političke scene. Ministarstvo podvlači da niko nema prava da etiketira novinare, a pogotovu ne da njihovu podobnost određuje na osnovu redakcije u kojoj rade. Svako nipodaštavanje novinara i njihovog posla vodi ka urušavanju jednog od stubova demokratskog sistema čiji su oni nosioci.

Posle pisanja "Novosti" da Đilas ima račune na Mauricijusu, u Švajcarskoj i Hongkongu, Nešićeva je u subotu na konferenciji za medije lidera SSP upitala da li je platio sve poreze, kao i da li je istina da je bio suvlasnik 26 firmi dok je bio gradonačelnik Beograda, a što je objavio KRIK 2018. godine. Umesto odgovora, usledila je neumesna provokacija.

- Izgledate sada mnogo bolje nego ono veče na Pinku, kada ste bili malo uzbuđeni. Sada radite posao za koji ste plaćeni - rekao je Đilas.

Prema ponašanju Đilasa, predsednik SRS Vojislav Šešelj zaključio je da lider SSP očigledno "gubi nerve":

- Đilas je ukrao više od 600 miliona evra. Ovde treba da se vodi istraga šta je radio kao gradonačelnik Beograda i koliko je troškova pravio nenamenski. Ključna stvar zbog koje bi on morao da ide u zatvor je most na Adi, koji je više nego tri puta skuplje koštao od kineskog. To je suština.

Foto Ilustracija V. N.

PODACI NA ŠVAJCARSKOM PORTALU NOVI TRAG ZA DALjU ISTRAGU: ŠMIT POVEZAN SA 30 FIRMI U "RAJEVIMA"

SARADNIK Dragana Đilasa, Paskal Šmit, koji se nalazi kao potpisnik ili ovlašćeno lice na računima u poreskim rajevima gde je lider SSP deponovao višemilionske iznose, direktno ili indirektno povezan je sa više od 30 firmi, pokazuju javno dostupni podaci na švajcarskom portalu Biznis monitor koji se bavi finansijama.

Razgranata mreža u kojoj se pominje lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas svakako bi mogla da bude dobar trag u daljoj istrazi koju sprovode naši nadležni ograni.

Podsetimo, Uprava za sprečavanje pranja novca, a na osnovu dokumenata koje su objavile "Večernje novosti" o Đilasovim računima na Mauricijusu, Švajcarskoj i Hongkongu, već je pokrenula istragu.

Postoji osnovana sumnja da je njegovo bogatstvo raspoređeno na 50 konta u čak 17 zemalja širom sveta. Važeći propisi u Srbiji pružaju dobar temelj da se sprovede opsežna istraga o svim transakcijama i milionima koji se vezuju uz Đilasovo ime.

Pojam saradnika u našem zakonodavstvu je regulisan zakonskim i podzakonskim aktima, među kojima su sve odluke NBS koje se odnose na osnivanje finansijskih institucija, Zakon o računovodstvu, Zakon o reviziji, Zakon o igrama na sreću i Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (21)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina