ĐILASOVI TRAGOVI VODE DO 50 RAČUNA U 17 ZEMALJA: Istraga uprave za sprečavanje pranja novca o finansijskim transakcijama lidera SSP

E. V. N.

21. 03. 2021. u 09:00

OTKRIVANjE tri računa, u Mauricijusu, Švajcarskoj i Hongkongu, a na kojima lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ima gotovo 10 miliona evra, samo je vrh ledenog brega, jer postoje sumnje da je bivši gradonačelnik Beograda razradio komplikovanu finansijsku šemu kako bi svoje bogatstvo rasporedio na više od 50 konta u čak 17 zemalja sveta.

ЂИЛАСОВИ ТРАГОВИ ВОДЕ ДО 50 РАЧУНА У 17 ЗЕМАЉА: Истрага управе за спречавање прања новца о финансијским трансакцијама лидера ССП

Foto: Ilustracija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče da Uprava za sprečavanje pranja novca pokreće zvaničnu istragu o Đilasovim računima u inostranstvu na osnovu dokumenata objavljenih u medijima, kao i da će tražiti podatke iz zemalja koje se spominju.

"Novosti" od prošle srede objavljuju dokumenta koja pokazuju da je Đilas, na dan 12. decembra prošle godine, raspolagao sa najmanje tri računa izvan Srbije. Jedan u poreskom raju Mauricijusu, na ime firme Ascanius LTD (5.741.025 evra), drugi u Švajcarskoj (firma Multicom open AG, u Sosijet ženeral banci - 620.147,2 evra) i treći u Hongkongu (firma ONE IBC LIMITED, u Bank of China a iznos je 3.269.061,65 evra). Kao vlasnik ili korisnik svih ovih računa u papirima se navodi i Dragan Đilas.

SUMNjE Zgrada "Dajrekt medije", Foto Ž. Knežević

Ministar Mali je juče poručio da posedovanje ofšor kompanije nije nezakonito ako su one prijavljene i ako se na sve transakcije i novac na računima plaća porez, ali da je problem to što Đilas danima i mesecima, tvrdi da nema račune na Mauricijusu i u Hongkongu i da novinari lažu.

- Ima mali milion ofšor kompanija kao što je "Askanijus", koji je vezan za prodaju "Dajrekt medije". To potvrđuje Đilasovu vezu sa Draganom Šolakom od 2014. i utaju poreza od ponovne prodaje "Dajrekt medije" za više od 52 miliona evra - rekao je Mali.

Siniša Mali, Foto: Tanjug

Foto: Privatna arhiva

On je ukazao da je to novac građana Srbije koji je, kaže, Đilas zaradio dok je bio na vlasti trgujući sekundama i ko zna čime i izneo u poreske rajeve van domašaja poreskih organa Srbije.

Istraga će, kazao je Mali, da utvrdi da li je taj novac zaradio legalno, ali je podsetio na Đilasovu izjavu da je pre ulaska u politiku zaradio 75.000 evra, a da je u njegovoj imovinskoj karti 25 miliona evra vrednost nekretnina i imovine.

- Šta će vam računi u Hongkongu i na Mauricijusu ukoliko nešto ne krijete i nemate problem sa zakonom - upitao je Mali.

PITANjE KRIVICE I HAPŠENjA

POVODOM komentara da bi Đilas trebalo da bude uhapšen, ako je kriv, ministar Mali je ukazao da nije lako doći do podataka o desetinama računa u više od 17 zemalja i da iza toga stoji ozbiljan rad. Prvi jasniji obrisi Đilasove poslovno-finansijske šeme koja ide preko mnogobrojnih država, uključujući i poreske rajeve, mogla bi da se nazru uskoro, s obzirom na to da je Uprava za sprečavanje pranja novca pokrenula zvaničnu istragu i da će tražiti podatke od institucija u zemlji, ali i iz brojnih zemalja u koje, kako se sumnja, vode tragovi Đilasovog novca.

Foto: Privatna arhiva

Upitan da prokomentariše da li su objavljene informacije kao i Đilasove tvrdnje da je reč o falsifikovanim dokumentima, Mali je uzvratio pitanjem - da li bi ozbiljne novine kao što su "Novosti" to sebi dozvolile:

- Đilas je na pres-konferenciji odbio da odgovori na pitanje da li ima te račune i rekao je da ne želi da ide na poligraf. Ako nešto ne krije i ako nešto od ovoga nije tačno, zašto nije otišao na poligraf?

Na konstataciju da je Đilas rekao da Dojče banka na Mauricijusu ne postoji i da se tim povodom oglasila i sama banka navodeći da je krajem 2018. vratila svoju dozvolu za rad u ovoj zemlji, te da od tada na ovom ostrvu ne vodi nijedan račun za klijente, Mali je rekao da se u dokumentu koji su objavile "Novosti" ne radi o Dojče banci već o "Dojče sekjuritis Mauricijus limitid", instituciji koja je u vlasništvu Dojče banke i koja i dalje postoji.

IZBORI KRAJ KARIJERE

ZAMENIK gradonačelnika Beograda i član Predsedništva SNS Goran Vesić izjavio je juče da veruje da će Dragan Đilas bojkotovati izbore naredne godine, jer bi, kako ocenjuje, učešće lidera SSP na tim izborima bio kraj njegove političke karijere.

Foto: Tanjug

- Bojkot izbora odgovara samo Đilasu jer drži medije i preko njih "teroriše" ostalu opoziciju i lažno se predstavlja kao vođa. Zato nema tih izbora u Srbiji na kojima će Đilas da učestvuje. Možda na Mauricijusu - rekao je Vesić.

Mali je pokazao dokument sa listom institucija koje su u 2020. registrovane da su u vlasništvu Dojče banke, među kojima je i "Dojče sekjuritis Mauricijus limitid", kao i izveštaj iz privrednog registra na Mauricijusu sa PIB brojem.

Foto Privatna arhiva

- To je klasična zamena teza i ogromna laž koju je izmislio Đilas. On dovodi u zabludu građane i pokušava da na jeftin način potpuno skrene temu - rekao je Mali.

* * * * * * * * * * * * * * *

VESNA STANOJEVIĆ

SMATRAM DA
SU TO UVREDE

VESNA Stanojević, koordinator Sigurne kuće, reagovala je na neprikladne komentare Dragana Đilasa na konferenciji za novinare, a koji su bili upućeni novinaru i pomoćniku glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" za digitalna izdanja Andrijani Nešić:

- Ja sam neko ko je ceo život veliki protivnik te prakse po kojoj muškarci misle da imaju pravo da komentarišu izgled, pamet, garderobu i sve ono što vide na nekoj ženi. Novinari su uvek izloženi nekoj kritici, on može da komentariše da li je nešto tačno ili ne, ali da komentariše izgled, to stvarno ne razumem. Smatram da su to uvrede.

* * * * * * * * * * * * * * *

VLADANKA MALOVIĆ

PROSTAČKI KOMENTARI

NA neprikladne komentare Dragana Đilasa upućenih našem novinaru i pomoćniku glavnog i odgovornog urednika Andrijani Nešić reagovala je i šefica informativne službe Srpske napredne stranke Vladanka Malović, objavom na "Tviteru":

- Umesto što ocenjuješ

@DraganDjilas kako izgleda novinarka "Novosti", bolje da si stisao ono što očigledno nemaš, pa odgovorio na pitanja o računima na Mauricijusu, u Moldaviji, Hongkongu, Švajcarskoj... i kako su tvoje firme drpale milione dok si bio gradonačelnik.

* * * * * * * * * * * * * * *

SANDRA BOŽIĆ

PONIŽAVA CELU PROFESIJU

NARODNI poslanik SNS Sandra Božić osudila je neprikladne komentare Dragana Đilasa:

- Danas smo stvarno videli sve o ophođenju Đilasa prema novinarima. U jednoj rečenici je uspeo i da uvredi vašu novinarku i da pokuša da je ponizi i spusti na svoj nivo kako bi se obračunao sa njom. To je bilo uznemiravajuće, očigledno da je panika kod njega na vrhuncu.

- Meni je najzanimljivije da je novinarku "Novosti" osudio da govori neistine za račun onog ko joj plaća. Onda možemo da se zapitamo ko plaća novinare od onih koji postavljaju podobna pitanja? - izjavila je Božićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (32)