ANDRIJANA NEŠIĆ ODGOVORILA ĐILASU: Sloboda govora mora da postoji, sviđala se nekome istina ili ne

Novosti online

20. 03. 2021. u 09:21 >> 09:37

POMOĆNIK glavnog i odgovornog urednika za digitalna izdanja u Večernjim novostima Andrijana Nešić izjavila je u jutarnjem programu Pink TV da sloboda govora mora da postoji, sviđale se neke činjenice Draganu Đilasu ili ne.

АНДРИЈАНА НЕШИЋ ОДГОВОРИЛА ЂИЛАСУ: Слобода говора мора да постоји, свиђала се некоме истина или не

Foto: Pink TV

Nešić je reagovala na neprofesionalni odnos prema novinarima od strane Dragana Đilasa na konferenciji za štampu.

- Nazvani smo i lažovima i falsifikatorima. To je jedna vrsta pritiska. Ja sam bila na konferenciji i nije bilo nimalo prijatno. To je bio monolog Dragana Đilasa, kada smo dobili mogućnost da postavimo pitanja, on je odbio da odgovori - rekla je Nešić.

Foto: Pink TV printskrin

Ona je takođe istakla i da novinarska udruženja nisu reagovale na Đilasove napade na medije.

- NUNS nikakvu reakciju nije imao. Zamislite da se ovo desilo negde u Evropi, u bilo kojoj zemlji EU ili u SAD. Usledile bi reakcije. Sloboda govora mora da postoji, sviđala se istina nekome ili ne - rekla je Nešić.

Željko Radovanović vd. direktor Uprave za sprečavanje pranja novca kaže da ono što pišu "Novosti" daje Upravi dovoljno dokaza da postupa.

- Imamo sve uslove za postupanje. Pojavila su se dokumenta koje su objavile "Novosti". Uprava na osnovu tih dokumenata dobija indicije na izvršenje nekoliko krivičnih dela. Pre svega mislim na utaju poreza, pranje novca i prikrivanje stvarnog vlasništva. Neće biti jednostavno, ali imamo mehanizme koji nam omogućuju da uđemo u tok novca, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Mi smo se već obratili partnerskim službama u inostranstvu. Prvi instrument je obraćanje preko Egmont grupe. Postoji veliki interes javnosti i Uprava će dati sve od sebe da u što kraćem roku dođe do svih informacija - rekao je Radovanović.

Foto: Pink TV printskrin

Vladimir Orlić iz SNS izjavio je da je Dragan Đilas "pokazao svoje pravo lice". 

- Dragan Đilas je rešio da se brani ćutanjem, da odbija poligraf i da ne odgovara na pitanja? Našao se u situaciji iz koje ne ume da se izvuče - kaže Orlić.

On dodaje da ovo pokazuje kakav je odnos imala vlast DS prema državi.

- Očigledno su imali neke druge prioritete - rekao je Orlić i dodao da je očigledno da se radi o novcu.

On kaže da je reakcija tajkuna bila agresivna.

- Navikli su da naređuju medijima i strašno ih nervira kad nisu pod njihovom šapom, onda ih vređaju i ponižavaju - rekao je Orlić.

Nešić kaže da su istražni organi uključeni u slučaj "Mauricijus".

- Naše je bilo da plasiramo informacije do kojih smo došli, videćemo šta će se dešavati u budućnosti - rekla je Andrijana Nešić.

Foto: Pink TV printskrin

Ona je rekla da Đilasova najava tužbi predstavlja pritisak na "Novosti" da se ne piše više o aferima povodom Đilasovih računa u inostranstvu.

- Ali, mi smo "Novosti"! Nije prvi put da se bavimo temom koja nekome smeta. Juče smo objavili kako je firma Multikom Open AG promenila ime krajem decembra - kazala je Nešić.

Željko Radovanović objašnjava da nije nezakonito menjati naziv firme, ali da je to neubičajeno.

- Ono što karakteriše transakcije pranja novca jeste simulacija poslovanja. One glume poslovanje. Vi se trudite na tržištu da razvijete svoj brend, a kad menjate naziv i adresu, morate da obavestite dobavljače i kupce. Ako ih imate. morate da imate debele razloge da to radite - rekao je Radovanović.

Direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović izjavio je da je video uvrede na račun koleginice Andrijane Nešić na Tviteru posle ekskluzivne vesti "Novosti" o aferi "Mauricijus".

- Ja vidim kod Dragana Đilasa strah jer se on plaši da će biti procesuiran. On više ne vlada onim što priča - rekao je Milovanović.

Foto: Pink TV printskrin

Milovanović je izjavio da je Đilas munjevito pobegao od poligrafa, te tvrdi da su mediji naklonjeni Đilasu "očigledno dobili instrukcije" da mu ne postavljaju pitanja na konferenciji za štampu.

Vladimir Orlić je ironično komentarisao rečima "jadan Dragan Đilas" tvrdnju da Đilas navodi da se radi o kafkijanskom procesu.

- Što nemate sve na jednom računu i platite porez u svojoj zemlji? Vi to radite ako želite nešto da sakrijete - pita Orlić.

On je podsetio na užasne pretnje na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Ne mogu oni da pobegnu od ovako velike teme. Mi ovde pričamo o lopovluku. Niko pristojan ne može da toleriše lopovluk na račun narodnih para. Sve zajedno firme su za četiri godine pre nogo što je ušao u politiku imale prihod od 2 miliona. Kad Đilas postaje politička zverka, vidite značajan rast - rekao je Orlić.

Foto: Pink TV printskrin

Andrijana Nešić kaže da "Novosti" nastavljaju da rade i da postoje indicije da Đilas ima još četiri računa u Švajcarskoj i više računa u drugim zemljama.

- Ne idem na konferenciju u svojstvu građana, to je konferencija za medije. Možda ćemo danas dobiti odgovore, možda nećemo. On je juče najavio na Tviteru da neće davati odgovore. Mi želimo da javnost obavestimo o svemu. Građanima Srbije istina ne smeta i treba da je znaju - rekla je Nešić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (41)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)