STIŽE LEK SA ANTITELIMA: Očekuje se isporuka 1.800 doza "bamlanivimaba" iz Amerike, namenjen hroničnim bolesnicima, čim se otkrije virus

B. R.

20. 03. 2021. u 09:00

LEK "bamlanivimab" američke kompanije "Ilaj Lili", koji bi do ponedeljka, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, trebalo da stigne u Srbiju, u petak je dobio dozvolu Američke agencije za hranu i lekove (FDA).

СТИЖЕ ЛЕК СА АНТИТЕЛИМА: Очекује се испорука 1.800 доза бамланивимаба из Америке, намењен хроничним болесницима, чим се открије вирус

Arhiva

Uslovi da kovid pacijenti prime ovaj lek je da imaju više od 12 godina i najmanje 40 kilograma i da su u rizičnoj grupi da razviju teži oblik kovida. To, recimo, za novu terapiju kandiduje gojazne, dijabetičare, starije od 65 godina sa hroničnim oboljenjima... Ovo su propozicije koje je postavila FDA pri izdavanju dozvole za ovaj lek po hitnom postupku.

Bezbednost i efikasnost ovog novog leka i dalje se ispituju, ali se već pokazalo da "bamlanivimab" smanjuje rizik od hospitalizacije kod pacijenata koji su u riziku da dobiju težak kovid, i to 28 dana posle terapije. Lek, međutim, nije odobren za pacijente koji su već hospitalizovani zbog kovida ili su na kiseoniku zbog ove bolesti jer njima ne pomaže, ili čak može da pogorša stanje.

"Bamlanivimab" je zapravo inovativna terapija antitelima, koja su usmerena na spajk protein SARS-CoV-2 i imaju zadatak da blokiraju virus da uđe u ljudsku ćeliju.

Doktor Nikola Ivica, istraživač na univerzitetu u Masačusetsu, tvrdi da lek "bamlanivimab" nekim pacijentima može da spase život, ali da nema isti efekat kao vakcina koja utiče na proizvodnju antitela:

- Lek se daje infuzijom i prima se šest grama antitela u periodu od tri sata - objasnio je Ivica. - Primenjuje se u kliničkim uslovima i nije prilagođen za slobodnu upotrebu. Terapijski efekat je da se smanjuje nivo virusa, ali efikasnosti nema kada je nivo virusa u telu već previsok.

AMPULA 600 DOLARA

PREDSEDNIK Vučić otkrio je da je Srbija nabavila 1.800 ampula "bamlanivimaba", čija se isporuka očekuje ovih dana. Jedna košta 600 dolara. Inače, lekom na istom principu od kovida je lečen bivši predsednik SAD Donald Tramp. "Bamlanivimab" je već stigao u Mađarsku, dok je recimo Nemačka kupila ovaj, ali i "Trampov" lek proizvođača "Regeneron".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda