"SRBIJA NABAVLJA TRAMPOV LEK, MI I DALJE KORISTIMO PARACETAMOL": Avaz - Naši susedi imaju vakcine, lekove a nama vlast ništa nije osigurala

Tanjug

09. 03. 2021. u 10:38

DOK je Srbija u samom svetskom vrhu u procesu imunizacije stanovništva i nabavlja skupe lekove protiv virusa korona, građani BiH i zdravstveni radnici su u neravnopravnoj borbi bez vakcina i lekova, piše danas portal sarajevskog Avaza.

СРБИЈА НАБАВЉА ТРАМПОВ ЛЕК, МИ И ДАЉЕ КОРИСТИМО ПАРАЦЕТАМОЛ: Аваз - Наши суседи имају вакцине, лекове а нама власт ништа није осигурала

Foto: A. Amižić

Nove pošiljke vakcina na beogradski aerodrom, kažu, stižu gotovo svakodnevno, a građani Srbije su u prilici da biraju koju od njih žele da prime.

Istovremeno, ističe se, traje i nabavka lekova protiv virusa korona.

- Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da su već uplaćena sredstva za kupovinu dva skupa leka proizvedena u SAD - ''bamlanivimab'' i ''regeneron'' - navodi portal.

Profesor dr Jasenko Karamehić, imunolog i farmakolog kaže da je lek "bamlanivimab” inovativni lek, baziran na antitelima KOVID-19, koji je primio i bivši američki predsednik Donald Tramp.

Tramp je, dodao je, primio i “remdesivir”, kao i terapiju kortikosteroidima te plazmu i zato je, kaže, za tri dana čovek sa 74 godine, koji je bio kritičan zbog godina, gojaznosti i stresa, izašao iz bolnice.

Za to vreme, građani BiH i zdravstveni radnici prepušteni su neravnopravnoj borbi bez vakcina i lekova koji bi omogućili efikasniji tretman pacijenata.

- Dok naši susedi obolele leče skupim svetskim lekovima, mi smo, prosto rečeno, osuđeni na ''paracetamole'', jer ništa nam više od njih do sada nije ''osigurala'' naša vlast - piše Avaz.

Nijedan nivo vlasti, kažu, nije se odlučio za uvoz dugo spominjanih “remdesivira” i “favire”.

“Remdesivir” su nabavljale pojedine apoteke, a samo građani s dubljim džepom mogli su ga priuštiti, jer terapija košta nekoliko hiljada maraka.

Član Kiznog štaba Kantona Sarajevo dr Ednan Drljević kaže da je pre nekoliko dana Agencija za lekove, u kojoj sede ljudi koji uzimaju velike honorare, zabranila maloprodaju “remdesivira”.

- Taj lek nije na bolničkoj listi i mi sad imamo desetak bolesnika koji ga koriste, pokazao se odličnim kod nas, a više ne mogu da ga kupe - rekao je Drljević za Avaz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)