U OPTUŽNICAMA SAMO 99 UBISTAVA: Specijalni sud u Hagu od zločina na KiM zasad tretirao samo manji deo zlodela i žrtava

S. Rovčanin Tomković

15. 03. 2021. u 10:31

PREMA nezvaničnim podacima, na Kosovu i Metohiji je tokom devedesetih i dvehiljaditih ubijeno gotovo 3.000 Srba i nealbanaca, a mnogo više je prošlo kroz maltretiranje terorističke Oslobodilačke vojske Kosova.

У ОПТУЖНИЦАМА САМО 99 УБИСТАВА: Специјални суд у Хагу од злочина на КиМ засад третирао само мањи део злодела и жртава

Foto: Fejsbuk

Brojke Komisije za nestala lica pokazuju da se i dalje traga za 540 ljudi. Pitanje je hoće li porodice velike većine stradalih u južnoj srpskoj pokrajini dočekati pravdu.

Naime, optužnice protiv bivših pripadnika terorističke OVK podignute pred Specijalizivanim sudom za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, u Hagu, zasad obuhvataju zlodela nad najmanje 413 ljudi, od čega je najmanje njih 99 ubijeno. U pitanju je samo period od januara 1998. godine do kraja 2000, kojim se i bavi ova pravosudna institucija.

Tokom prijavljivanja žrtava, u procesu protiv Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija, optuženih za ratne zločine nad najmanje 407 ljudi, od čega je najmanje 98 ubijeno, i Saljiha Mustafe (tereti se za maltretiranje šestoro ljudi, od kojih je jedan likvidiran), petoro nije uspelo da dobije ovaj status. Četiri osobe su tvrdile da su žrtve Mustafe, ali je zaključeno da oni opisuju događaje koji su izvan vremenskih i geografskih okvira. Takođe, jedna žrtva je tvrdila da je napadnuta 1997. godine, ali joj nije priznat status jer se optužnica protiv Tačija i ekipe ne odnosi na taj period.

Predsednik Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoran Stanković, koji je radio obdukcije mnogobrojnih ubijenih na KiM, kaže za "Novosti" da zbog nerazumnih odluka međunarodne zajednice, pripadnici policije i vojske koji su ubijeni i stradali u toku redovnog obavljanja dužnosti na KiM neće dobiti zadovoljenje pravde.

- Svuda u svetu oni spadaju u najzaštićeniju kategoriju državnih službenika, a samo su na KiM mogli da ih nekažnjeno ubijaju i maltretiraju, uz punu prećutnu saglasnost međunarodnih institucija i odgovornih zvaničnika koji svakodnevno uporno ponavljaju da su im demokratija, sloboda i ljudska prava osnova rada - istakao je Stanković.

Advokat iz Kosovske Mitrovice Dejan A. Vasić, akreditovani zastupnik žrtava pri Specijalizovanim većima u Hagu, kaže za "Novosti" da zasad nema javnih podataka o drugim istragama zločina OVK, izuzev onih koji su do sada rezultirali optuženjima.

- Ovakav vid delovanja Tužilaštva je razumljiv, prevashodno imajući u vidu potrebu zaštite svedoka koji bi se o zločinima izjasnili. Indikativno je da su do sada saslušani mnogi pripadnici OVK, i to upućuje da će verovatno biti novih optužnica u narednom periodu - kaže Vasić i dodaje da bi tako mogao biti obuhvaćen i veći broj zločina i žrtava.

JOŠ NEMA "ŽUTE KUĆE"

OPTUŽNICA protiv Tačija tretira zločine na 34 lokacije u Klečki, Prištini, Uroševcu, Orahovcu, kao i na severu Albanije... Ipak, iako je Specijalni sud osnovan posle izveštaja Dika Martije u Savetu Evrope o trgovini organima otetih i ubijenih, u slučaju tzv. žute kuće i dalje se ne zna da li će biti optužnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu