NAŠLI ALIBI ZA ZLOČINCA OVK: Branilac Saljiha Mustafe najavio da će do aprila podneti dokaze

Tanjug

05. 03. 2021. u 12:54

BRANILAC nekadašnjeg komadanta tzv. OVK Saljiha Mustafe optuženog za ratne zločine u selu Zlaš na Kosovu i Mehohiji 1999. godine, najavio je danas da će do 16. aprila podneti dokaze o alibiju njegovog branjenika.

НАШЛИ АЛИБИ ЗА ЗЛОЧИНЦА ОВК: Бранилац Саљиха Мустафе најавио да ће до априла поднети доказе

Foto: Printskrin

Tvrdnje za alibi odbrana želi da potkrepi ne samo dokumentima već i iskazima sveodoka, rekao je Mustafin branilac Julijus fon Bone na statusnoj konferenciji pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

Alibi je sredstvo odbrane kojim dokazuje da u vreme izvršenja krivičnog dela optuženi uopšte nije bio na lokaciji izvršenja krivičnog dela u dato vreme, odnosno da je bio na drugom mestu.

Takođe fon Bone je rekao da će odbrana svoj predpretresni podnesak dostaviti sudu do 30. aprila, a tužilaštvo je to već učinilo 15. februara.

Pretpretresni podnesak tužilaštva sadrži spisak pojedinačkih optužbi sa taksativno navedenim dokazima kojima se one potkrepljuju, a u slučaju odbrane obrnuto, dokaze kojima se optužbe osporavaju.

U maju bi trebalo da bude održana završna statusna konferencija u ovom prosecu, nakon koje će predmet biti ustupljen sudskom veću, koje će zakazati početak suđenja.

U nastavku današnje statusne konferencije, javnost će biti iskljcucena, a prisustvovaće joj samo odbrana, rekao je sudija.

Pre desetak dana sudija za prethodni postupak odbio je sve zahteve za status žrtvi, koje su podnele četiri osobe, tvrdeći da su lično Mustafine žrtve.

Zahtevi su odbijeni, jer se, kako je obrazloženo u odluci, krivična dela koja su podnosioci opisali odnose na događaje koji su se odigrali nekoliko godina posle vremenskog okvira krivičnih dela iz optužnice protiv Mustafe, kao i izvan geografskog područja.

U postupku protiv Mustafe Specijalizovano tužilaštvo je najavilo da će iskaz dati 16 svedoka - petorica svedoka na čijim je izjavama utemeljena optužnica i još 11 svedoka, koji će prema najavama tužioca imati "podržavajuću ulogu".

Mustafa je uhapšen 24. septembra i izručen Hagu gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnici koja ga tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

Mustafa je negirao krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova i najavio da će se, pored ostalog braniti alibijem.

Suđenje bi trebalo da mu počne, na leto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti