BRITANSKI PROFESOR UPOZORIO: Opasne ideje Albanaca mogu dovesti do lančanih reakcija na Balkanu

Novosti online

27. 02. 2021. u 19:03

BRITANSKI profesor na Londonskoj ekonomskoj školi i stručnjak za razvoj na zapadnom Balkanu, Džejms Ker-Lindzi smatra da ideja o nacionalnom ujedinjenju tzv. Kosova i Albanije može pokrenuti niz lančanih reakcija na Balkanu i da je teško ostvariva zbog neophodne kvalifikovane većine za promenu Ustava.

БРИТАНСКИ ПРОФЕСОР УПОЗОРИО: Опасне идеје Албанаца могу довести до ланчаних реакција на Балкану

Foto: EPA

Lindzi je u intervjuu za Euronjuz rekao da je ideja o ujedinjenju tzv. Kosova i Albanije vrlo popularna, ali da poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju određeni pad podrške građana. Britanski profesor dodaje i da zagovornici ideje moraju da preciziraju da li će to biti federacija ili konfederacija između tzv. Kosova i Albanije.

Glavni problem po njemu je promena člana Ustava, koji zabranjuje tzv. Kosovu ujedinjenje sa drugim državama za šta je potrebna dvotrećinska većina.

- Najveća opasnost takve ideje su i lančane reakcije, i zahtevi Albanaca u Severnoj Makedoniji, kao i Srba u regionu - dodao je

Ideje o promeni granica na Balkanu, po Lindziju dovešće do oštrih reakcija i protivljenja međunarodne zajednice.

Prethodno je Ramuš Haradinaj najavio da će ukoliko tzv. Kosovo ne postane član NATO kao nezavisna država u roku od 4 godine biti organizovan referendum za ujedinjenje sa Albanijom. Kandidat za premijera Aljbin Kurti izjasnio se da bi glasao "za" ukoliko se raspiše referendum o nacionalnom ujedinjenju tzv. Kosova i Albanije.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet