VUČIĆ RAZGOVARAO SA ERDOGANOM: Razmotren čitav spektar regionalnih i globalnih pitanja

Tanjug

26. 02. 2021. u 21:39

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ЕРДОГАНОМ: Размотрен читав спектар регионалних и глобалних питања

Foto: EPA

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić čestitao je večeras predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu 67. rođendan i poželeo mu dobro zdravlje i uspeh u radu.

Dvojica sagovornika su u telefonskom razgovoru razmenila iskustva u borbi protiv korona virusa i ponovo istakla da je solidarnost među zemljama i narodima ključna za pobedu nad pandemijom.

Oni su izrazili nadu da će se Srbija, Turska i čitav svet izboriti sa aktuelnim teškoćama i vratiti se uobičajenim društvenim i ekonomskim tokovima.

Vučić je obavestio predsednika Erdogana o toku vakcinacije stanovništva u Srbiji, kao i o tome da Srbija nastavlja da pomaže svojim susedima u procesu imunizacije, a turski predsednik je primetio da Srbija i time pokazuje koliko su joj važni mir i saradnja na Zapadnom Balkanu.

Sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou i da dve zemlje time daju svoj doprinos stabilnosti celog regiona.

Razmatrajući srpsko-tursku ekonomsku saradnju, konstatovali su da u ovom trenutku na srpskom tržištu posluje oko hiljadu turskih kompanija i izrazili nadu da će se taj broj uvećavati. Vučić je rekao da veoma uvažava lični doprinos predsednika Erdogana dolasku investitora iz Turske u Srbiju.

Vučić i Erdogan su razgovarali i o konkretnim zajedničkim projektima, izdvojivši po značaju projekte u oblasti infrastrukture, kakav je i autoput između Beograda i Sarajeva.

Dvojica državnika su razmotrila i čitav spektar regionalnih i globalnih pitanja i izrazili nadu da će okolnosti uskoro dozvoliti da se sastanu i nastave svoj konstruktivni razgovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Bogdan

26.02.2021. 22:32

Od same Turske očekujem veliku podršku i veliku pomoć verujem daće nam pomoći kako po pitanju novih investicija tako i po pitanju svega ostalog što se tiče dve države.

Slobodan

26.02.2021. 22:33

Iz dana u dan postižemo velike diplomatske odnose ovo mnogo govori o našoj zemlji. Vučić je mnogo toga uradio za našu zemlju i ja sam mu beskrajno zahvalan na svemu što radi iz dana u dan zahvaljujući njemu naša zemlja ide pravim putem.

Jovana

26.02.2021. 22:34

Придружујемо се рођенданским честиткама господину Ердогану! Надамо се и даље унапређењу економских, културних и других српско-турских односа , и размени искуства о имунизацији и сузбијању пандемије!

Stevan

26.02.2021. 23:26

Saradnja RS sa Turskom, regionalnom silom na izuzetnom nivou. Poštujući jedni druge šaljemo poruku da na ovim prostorima može zajednički da se živi bez obzira na ceru uprkos brojnim sukobima ratnim.