SRBI ZAJEDNO CILJAJU DVA MANDATA: Jedinstvena Srpska lista želi da promeni političku scenu u Preševu

E. V. N.

26. 02. 2021. u 13:00

SRBE iz Preševa na lokalnim izborima 28. marta predstavljaće jedinstvena srpska lista. Predsednik države i lider SNS Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da će ova lista, ne samo preći cenzus, već i osvojiti dva mandata, što bi, kako je ocenio, bio istorijski uspeh.

СРБИ ЗАЈЕДНО ЦИЉАЈУ ДВА МАНДАТА: Јединствена Српска листа  жели да промени политичку сцену у Прешеву

Foto Tanjug

Vučić je rekao da, iako je iz beogradskih centrala stranaka bilo ideja o samostalnom nastupu, u Preševu nije bilo nikakve dileme oko potrebe da Srbi na lokalnim izborima u ovoj većinski albanskoj opštini nastupe zajedno.

Zajednički nastup shvata se kao jedini način da se izbegne ono što se ranije dešavalo u više navrata - da Srbi ostanu bez predstavnika u lokalnom parlamentu Preševa. Takva situacija bila je 2012. i 2016. godine, a od 2017. preševski Srbi nastupali su na zajedničkoj listi. U prethodnom mandatu Srbi su bili deo lokalne vlasti, ali je u avgustu većina u lokalnom parlamentu prekomponovana, pa su predstavnici Srba, zajedno sa Alternativom za promene dotadašnjeg predsednika opštine Šćiprima Arifija ostali u opoziciji. Nova većina, međutim, nije funkcionisala i skupština opštine se nijednom nije sastala posle 27. avgusta. Zato je vlada raspustila lokalnu skupštinu i uvela privremeni organ uprave.

JEREMIĆ TRAŽIO ODLAGANjE

STRANKE koje su bojkotovale parlamentarne izbore neće učestvovati ni na lokalnim izborima u martu. Narodna stranka Vuka Jeremića tražila je odlaganje izbora u ovim opštinama, ali njihov zahtev nije prihvaćen.

Na izborima u Preševu učestvuju i Alternativa za promene, Pokret za reformu Samija Salijua, Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe, Partija za demokratsko delovanje Ardite Sinani i Demokratska unija Albanaca Nasera Azirija.

Istog dana lokalni izbori biće održani i u Zaječaru i Kosjeriću. Gradska izborna komisija u Zaječaru verifikovala je pet izbornih lista - SNS, SPS i grupe građana "Dejan Krstić" i "Dr Nenad Ristović", kao i Pokret obnove Kraljevine Srbije. Do isteka roka očekuje se da se prijave još četiri liste, okupljene oko grupa građana "Montoja i pravednici", "Zdrava Srbija", "Zaokret 019" i "Možemo bolje".

U Kosjeriću, liste su zasad predale svega dve koalicije. Prvi je savez SNS i SPS "Aleksandar Vučić - Za budućnost Kosjerića - Ivica Dačić", a na toj listi su i predstavnici PUPS, PS, SNP i SDPS. Druga lista je "NADA za Kosjerić - nacionalno demokratska alternativa" na kojoj su predstavnici koalicije POKS i DSS, koji su nedavno potpisali sporazum o saradnji. Očekuje se i kandidatura grupe građana "Čisti ljudi za čist Kosjerić" i "Zdrave Srbije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!