BRINE IH I UTICAJ PEKINGA NA BEOGRAD: Spoljnopolitički odbor EP o amandmanima na izveštaj o Srbiji

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

23. 02. 2021. u 21:25

БРИНЕ ИХ И УТИЦАЈ ПЕКИНГА НА БЕОГРАД: Спољнополитички одбор ЕП о амандманима на извештај о Србији

Evropski parlament

SPOLJNOPOLITIČKI odbor Evropskog parlamenta usvojio je u utorak 38 kompromisnih i 49 pojedinačnih amandmana na nacrt izveštaja o Srbiji koji je podneo Vladimir Bilčik, izvestilac EP za našu zemlju.

Evroposlanici su izrazili zabrinutost zbog "sve većeg uticaja Kine u Srbiji i širom Zapadnog Balkana" i "najslabijeg skora Srbije u usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU". Naglašeni su dobri ekonomski pokazatelji, pohvaljen i su angažman Beograda na regionalnoj saradnji i konstruktivno učešće u dijalogu sa Prištinom, kao i strategija prema romskoj zajednici i podržavanje "Parade ponosa".

Istovremeno, od Srbije se traže rezultati u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, sa fokusom na pravosuđe, borbu protiv korupcije i slobodu medija. Usvojen je i kompromisni amandman 13, kojim poslanici Klemen Grošelj i Tonino Picula traže efikasne istrage slučajeva kao što su "Krušik", "Jovanjica" i "Telekom Srbija".

Skupština Srbije se poziva na poboljšanje zakonodavnih procesa i da osigura međunapartijski dijalog. Poslanicima se preporučuje da se uzdrže od rečnika i kampanja usmerenih protiv političkih suparnika i predstavnika medija. Prvobitna konstatcija o "nedostatku napretka" u oblasti slobode medija u Srbiji, usvojenim amandmanom zamenjena je konstatacijom da je došlo do "pogoršanja".

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora su zatražili od EU da unese više dinamike u pristupne pregovore sa Srbijom, brzo sprovede primenu nove metodologije na već postojeće pregovore sa Beogradom i jasno predstavi "opipljive podsticaje od direktnog interesa" građanima Srbije.

Godišnji izveštaj o Srbiji biće ponovno stavljen na glasanje na plenarnom zasedanju EP 24 i 25. marta u Briselu. Izveštaji Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)