APSURDAN PLAN LONDONA: U ugovor o trgovini Britanci umeću Hag, traže da novi aranžman počiva na SSP koji ima političke odredbe

D. R. Đ. - E. B. T.

04. 02. 2021. u 09:00

BUDUĆI aranžman o trgovini između Velike Britanije i Srbije, prema zamisli Londona, trebalo bi da sadrži i političke elemente iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koji ima naša zemlja. I to je, prema saznanjima "Novosti", glavna prepreka za njegovo potpisivanje, uz nemar pojedinih domaćih ministara na koji je otvoreno ukazao predsednik Aleksandar Vučić.

АПСУРДАН ПЛАН ЛОНДОНА: У уговор о трговини Британци умећу Хаг, траже да нови аранжман почива на ССП који има политичке одредбе

Foto AP

Otkako su se Britanci i EU zvanično razveli prvog dana januara, na Beogradu i Londonu ostalo je da reše svoje trgovinske odnose u novonastalim okolnostima. I pre ovog datuma, sa Ostrva je stigao predlog da to bude tako što će se SSP, koji je naša zemlja potpisala sa EU 2008, a unutar koje je u tom momentu bila Velika Britanija, bude "ugovor kontinuiteta".

Delovi ovog sporazuma koji se tiču trgovine, slobodnog protoka robe..., prema saznanjima "Novosti", za obe strane nisu sporni i mogli bi da ostanu na snazi. Međutim, izvesnu uzdržanost povodom ovakvog predloga izazivaju pojedine oblasti koje ne bi trebalo da budu predmet bilateralnog ugovora. Jer, SSP je, uostalom, sporazum koji je Srbija, kao i ostale zemlje koje su opredeljene za članstvo u EU, potpisala sa namerom da postane deo ekonomskog i političkog saveza država.

U SSP, podsetimo, postoji član koji se tiče saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, pa je pitanje kakve veze ovo pitanje ima sa trgovinskom saradnjom sa Velikom Britanijom. Takođe, tu su i odredbe koje se odnose na dobrosusedske onose sa državama regiona, zatim jačanje nezavisnosti sudstva, poboljšanje rada policije, borba protiv organizovanog kriminala ili, pak, planiranje energetske politike.

I SLADOLED ZASLUŽAN ZA PLUS

ZA prvih 11 meseci prošle godine ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene između Srbije i Velike Britanije iznosila je 477,5 miliona evra, uprkos kovid-krizi. U ovom periodu je ostvaren suficit od 47,9 miliona evra. Pokrivenost izvoza uvozom iznosi 122,3 odsto. Proizvodi koji su se najviše izvozili bili su pneumatici za automobile i drugi delovi za vozila, cirkulacione pumpe za grejne sisteme, rude olova i koncentrati, maline i drugo smrznuto voće, cevi, creva, sladoled. Najviše su se uvozili lekovi za maloprodaju, delovi gasnih turbina, motori za avione, automobili, predivo, šipke i profili od legure nikla.

Apsurd bi svakako bio da se prepiše član koji govori o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, jer sama Velika Britanija, praveći dogovor sa EU o svom izlasku iz Unije, nije želela da pregovara o saradnji u ovoj oblasti, pa to nije ni ušlo u njihov novi sporazum.

Pošto je stari sporazum o trgovini sa Velikom Britanijom prestao da važi 1. januara, to je kompanijama u Srbiji donelo mnogobrojne probleme i kod uvoza i prilikom plasiranja robe na to tržište. Veliki udar pretrpeli su izvoznici, najviše dobavljači automobilske industrije. Naime, u međusobnim odnosima sada se primenjuju tarife Svetske trgovinske organizacije, a što je carinu na određene proizvode podiglo od osam do 20 odsto. Ranije su ovi nameti bili minimalni ili ih nije bilo. Na taj način svaki dobavljač iz Srbije postaje skuplji na tom tržištu u procentu u kojem su povećane ove tarife na njegovu robu i gubi konkurentnost. To su uglavnom kompanije koje izvoze pneumatike i druge delove za automobile, rudu olova, maline i ostalo smrznuto voće.

Tim povodom reagovao je nedavno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zamerajući našim nadležnim organima što nisu na vreme ispregovarali sporazum sa Britanijom. On je ocenio da će to da nam se oseti za 0,1 do 0,2 odsto u rastu BDP.

- Na izvoz srpskog smrznutog voća bez šećera sada se primenjuje stopa od 12 do 20 odsto, a prilikom uvoza robe iz Velike Britanije u Srbiju važe iznosi carina bez olakšica, što ih je u odnosu na prethodni period povećalo od 10 do 30 procenata - navode u Privrednoj komori Srbije. - Ukoliko u prvom kvartalu 2021. godine ne bude postignut novi bilateralni sporazum, pojaviće se zastoj u trgovini. Takođe, to može uticati da se britanske firme usled plaćanja visokih carina preorijentišu na dobavljače iz drugih zemalja sa kojima imaju niže ili uopšte nemaju carine.

MAKEDONCI

PREDLOG koji je Velika Britanija ponudila Srbiji, isti je i za druge države našeg regiona, pa se i njima nudi da se odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju "preslikaju" u novom trgovinskom aranžmanu. Neke od zemalja, poput Severne Makedonije su to i potpisale, čemu su prethodili pregovori o prihvatljivim modalitetima ugovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a