VUK PLANIRA BOJKOT, ĐILASA "PRECRTAO": Iz Jeremićeve stranke predstavljeni izborni uslovi i proglašen kraj saveza sa SSP

V. M.

22. 01. 2021. u 10:23

UDRUŽENA opozicija Srbije, čiju su okosnicu činili Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa i Narodna stranka Vuka Jeremića, više ne funkcioniše.

ВУК ПЛАНИРА БОЈКОТ, ЂИЛАСА ПРЕЦРТАО: Из Јеремићеве странке представљени изборни услови и проглашен крај савеза са ССП

razlaz Jeremić spremio novu strategiju

To je potvrdio potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić. On je u četvrtak, u ime svoje stranke i njenih partnera, među kojima je i Državotvorni pokret Slobodana Samardžića, izneo platformu o izbornim uslovima. Najavio je mogućnost da ovaj blok stranaka, ako ne dođe do dogovora sa predstavnicima vlasti, ponovo pozove na bojkot izbora.

- U sklopu ovih okolnosti u kojima se sada nalazimo UOS se nije sastajala, ne funkcioniše i sada smo u nekom drugom novom položaju i situaciji - naveo je Aleksić.

UOS je bila formirana kao labava koalicija koja je trebalo da nasledi ugašeni Savez za Srbiju, koji se raspao odmah posle izbora, izlaskom Dveri. Nova koalicija, međutim, nije funkcionisala od samog starta, a odnosi Jeremića i Đilasa nisu bili na zavidnom nivou. Posebno nakon što su isplivali snimci na kojima nekada najbliži Jeremićev saradnik Nikola Jovanović, sada bivšeg šefa vređa na nacionalnoj osnovi i vrbuje članove NS da pređu u Đilasovu SSP.

Aleksić je kao ključne tačke platforme Narodne stranke naveo - oslobađanje medija, slobodan demokratski predizborni i izborni proces i razdvajanje izbora na svim nivoima. Opoziciji je ponovio predlog da se dogovore da ih u dijalogu sa vlašću predstavljaju dva pregovarača.

On je kazao da veruje da je do dogovora stalo i vlastima, kako ne bi opet došlo do toga da opozicija bojkotuje izbore.

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov kaže da je reč o vidu ucene:

- To je apsolutno neprihvatljivo i jasno pokazuje da Jeremić i taj deo opozicije ne pristupaju razgovorima u dobroj veri, već da traže novi izgovor da pobegnu od izbora i mišljenja građana. Budući da su oni u svom paralelnom svetu bojkot izbora prikazali kao pobedu, možda im se osladilo da pobeđuju, pa neće da menjaju taktiku koja im je donela toliko dobrog. Šalu na stranu, bilo bi u redu da se vrate u realnost i da sagledaju da nisu u poziciji nikoga da ucenjuju, kao i da nemaju kredibilitet za to jer su u njihovo vreme uslovi bili neuporedivo gori nego danas. Zato, ako hoće da razgovaraju, u redu, ako neće, opet u redu - kaže Jovanov.

ODBIJAJU SARADNjU SA PSG

SSP, DS i PSG ranije su, takođe, najavili da pripremaju zajedničku platformu za dijalog o izbornim uslovima. Iako je Aleksić rekao da očekuje dogovor sa ostatkom opozicije, oni odbijaju saradnju sa PSG jer, kako je rekao, nisu spremni da razgovaraju sa strankama kojima su uslovi za prošle izbore bili dobri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti