TAČIJEVI OPET UBIJAJU SVEDOKE: Nekadašnji kosovski policajac Fadilj Suljević poslednji u nizu uklonjenih potencijalnih svedoka zločina tzv. OVK

S.S. Rovčanin - D. Zečević

17. 01. 2021. u 09:00

ТАЧИЈЕВИ ОПЕТ УБИЈАЈУ СВЕДОКЕ: Некадашњи косовски полицајац Фадиљ Суљевић последњи у низу уклоњених потенцијалних сведока злочина тзв. ОВК

Foto Ž.Knežević

HOĆE li se ime Fadilja Suljevića, bivšeg kosovskog policajca, poreklom iz Medveđe, ubijenog pre dva dana na planini u blizini jezera Badovac, kod Gračanice, naći na spisku na desetine svedoka koji su nastradali na sumnjiv način, pre nego što su ušli u sudnice i govorili o zločinima predstavnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova?

Prema prištinskim medijima, on se nalazio na listi svedoka tužilaštva Specijalog suda u Hagu, gde su za ratne zločine podignute optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija, Agima Krasnićija, Saljiha Mustafe, ali i Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, upravo zbog odavanja imena potencijalnih očevidaca.

Tužilaštvo se oštro u prethodnom periodu protivilo eventualnom puštanju optuženih na slobodu, a kao jedan od glavnih razloga navodili su nesumnjivu mogućnost da utiču na svedoke. Oni su pre dva dana rekli i da imaju 71 zaštićenog svedoka u procesu protiv Tačija i "ekipe".

Prema informacijama naših službi, Suljević je navodno bio upravnik logora u mestu Matičane kod Prištine, gde je bilo zarobljeno oko 300 Srba. To je ujedno bio i najveći improvizovani zatvor na KiM. Zbog zločina Suljevića, naša zemlja je poslala podatke u Interpol, radi raspisivanja poternice.

- Prema ranijim iskustvima, tvrdimo da će svedoci koji bi bilo šta mogli da kažu o stradanjima Srba i zločinima OVK biti likvidirani. Što se tiče Suljevića, njegova zona delovanja je bila oko Prištine i tu su bili logori Matičane, Sunčani Breg i Vranjavac za koje je bio zadužen - rečeno je "Novostima" u Udruženju kidnapovanih u ubijenih Srba.

Najviše svedoka svojevremeno je stradalo kada je počela priča oko suđenja grupi iz zone "Dukađini" (jedan od glavnih bio Daut Haradinaj, brat Ramuša), ali i protiv Ramuša Haradinaja i Fatmira LJimaja, pred Tribunalom u Hagu, gde su, na kraju, obojica oslobođena. Pominje se čak i broj od 40 ubijenih.

Početkom 2003. godine u blizini kombinata "Druri" u Peći ubijen je krunski svedok protiv Haradinaja - Tahir Zemaj, njegov zamenik i pripadnik FARK. U pucnjavi su ubijeni i Zemajevi sin i brat. Ubijene svedoke je svojevremeno nabrajao i tužilac Vladimir Vukčević. To su Ismet Musaj, Sadik i Veselj Murići, Bekim Mustafa i Avni Eljazaj, Tahir Zemaj, njegov sin Enis i brat Hasan, Iljir Seljimaj i supruga njegovog brata Ferida, Sabahete Toljaj, pripadnica KPS i Isuf Hakljaj, Sadik Musaj, Sinan, DŽeljadin Musaj...

IZ STRAHA ODBIJALI DA GOVORE

OSTALA je upamćena rečenica jednog svedoka na suđenju Haradinaju koji je sudiji Alfonsu Oriju rekao: "Vaša zaštita ne vredi van ovih zidova". U ovom procesu nije priznato ni detaljno svedočenje žene koju je silovao Haradinajev saradnik, jer je drugi svedok tvrdio da on tada nije bio tu, nego nekoliko kilometara dalje". Čak je u presudi napisano da je suđenje održano u čudnoj atmosferi i da su svedoci odbijali da svedoče. Mnogi od njih su, kako piše, naveli strah kao razlog. Veće je s tim u vezi istaklo da se suđenje odvijalo u atmosferi u kojoj se svedoci nisu osećali bezbedno i da je na tzv. Kosovu postojala nestabilna bezbednosna situacija koja je bila naročito nepovoljna po svedoke.

VUČIĆ: NEKA PITAJU AMERIKANCE

PITANJE ubistva svedoka albanskih zločina pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu nije pitanje za Srbiju, već za Evropljane i Amerikance, tvorce tzv. nezavisnosti Kosova, konstatovao je u subotu predsednik Aleksandar Vučić.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa ubistvom bivšeg kosovskog policajca, Vučić je rekao da to nije prvi takav slučaj, podsetivši da je najčudnija bila smrt svedoka u procesu protiv Ramuša Haradinaja, u saobraćajnoj nesreći u Podgorici pre nekoliko godina.

- Nažalost, mnogi će zbog toga da izgube živote, ali mi tu ne možemo ništa da promenimo - rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Liver

17.01.2021. 10:36

Да ли су се "демократска" Европа и Америка огласели поводом поновних убистава сведока? Зашто сада ћу Ангела Мерке, Макрон, Бајден, Лајчак и остали? А можда те несрећнике убијају уз њихов благослов, што је највероватније. Оптуже ли њихова чеда аутоматски ће бити јасно да су погрешну политику водили на Балкану, пре свега против Србије. Заборавили су на све што је наш народ дао Свету, (Тесла, Пупин, Миланковић, Андрић....), колико смо жртава имали у оба светска рата!? Треба настојати да постигнемо стандарде ЕУ али не треба да будемо део те бедне и труле творевине!!!

buki

17.01.2021. 17:07

@Liver - Naravno da je sve uz blagoslov Zapada, pa zašto mislite da su spisak svedoka poslali Šiptarima i pre hapšenja ovih zlikovaca? Prvo im pošalju spisak, a onda kao uhapse nekog Šiptara zato što je taj spisak obelodanio i učinio dostupnim za javnost. HA, HA, licemerno do koske. Oboriše avion i pobiše one silne ljude, samo da bi uništili dokaze iz žute kuće koje im je prosledila Srbija, a da sada osude one koji su za njih vadili organe, gde to može da se desi?