ŽENA ME ODMAH ZOVE KAD VIDI DA NISAM U SALI: Predsednik Skupštine Ivica Dačić reporterima "Novosti" bio vodič kroz parlament

Snežana Rovčanin Tomković

31. 12. 2020. u 16:00

TAMAN kada smo sa predsednikom parlamenta i liderom socijalista Ivicom Dačićem krenuli u obilazak skupštinskog zdanja kako bismo sumirali 2020. godinu, usledio je poziv na koji je morao da se javi.

ЖЕНА МЕ ОДМАХ ЗОВЕ КАД ВИДИ ДА НИСАМ У САЛИ: Председник Скупштине Ивица Дачић репортерима Новости био водич кроз парламент

Foto Dragan Milovanović

- Zašto nisi u sali? - pitala ga je supruga Sanja.

Posle "opravdanja" da daje intervju za "Novosti", počeli smo razgovor, za mnoge neočekivanom odlukom da postane predsednik parlamenta, što je najviše obradovalo njegovu porodicu.

- Oni su bili srećni. Konačno sam im makar blizu. Evo, vidite, čim me nema u sali, odmah vide, pa me žena kontroliše. Ipak, iako nema brojnih putovanja, moram da budem stalno u parlamentu - priča nam kroz osmeh Dačić.

Dok je bio šef diplomatije, kako nam je rekao, "prešao je skoro milion i po kilometara i boravio u 108 zemalja, a u nekima od njih prvi put su dočekali nekog zvaničnika iz Beograda":

- Takav je posao ministra spoljnih poslova, bar sam ga ja tako doživljavao. Ne možete uspešno da se bavite diplomatijom sedeći kod kuće, ili kao sad, razgovarajući putem "Skajpa", na šta su svi prinuđeni zbog pandemije. Mislim da je to bio jedini način da odbranimo našu politiku, pre svega oko KiM, i zato smo dobili 18 članica UN koje su povukle priznavanje Kosova. To, na primer, nije moglo drugačije da se uradi.

U parlamentarno zdanje, podsetio se u centralnom holu, prvi put je kao poslanik kročio 1992, posle izbora za tadašnju SRJ. Dok je kod jelke poželeo srećne praznike čitaocima "Novosti", kaže da joj, ipak, fali jedan detalj:

PORUKA SINU

DAČIĆEV sin Luka postao je član socijalista. Kako nam je rekao, "njegova podrška mu je važna, kao i podrška cele porodice":

- Bez toga ne bi išlo i ja sam im zahvalan. Moj sin se ne bavi politikom, a ne bih mu ni savetovao da se time bavi, ali i ako bude nekad želeo da uđe u ove vode, to će biti kad ja završim političku karijeru.

- Naprednjaci nisu stavili crvene ukrase. Da se na vrhu postavi jedna zvezda! Petokraka!

U mnogim je parlamentima bio, a kako kaže, naš je među najlepšima. Goste je odlučio da prima u diplomatskom Salonu kneza Pavla, koji su njegovi prethodnici koristili samo u posebnim prilikama. Pitamo ga kako je odlučio da zvanice prima u odajama "klasnog neprijatelja".

- Ipak smo sada u 21. veku, pa ne gledamo na klasne razlike među buržoazijom i proleterima kao nekad. A sa druge strane, zašto da ne pokažemo da je jedan socijalista sada predsednik Skupštine i zaslužuje da bude domaćin i u Salonu kneza Pavla. To je možda najlepši prostor ovde, sačuvan je njegov prvobitni izgled, pa čestim sastancima koji se fotografišu i snimaju želimo da i građanima približimo kako izgleda njihova Skupština, sigurno najlepša državna palata u Beogradu - kaže Dačić pokazujući nam velelepni luster, jedan od najtežih u Evropi.

Foto Dragan Milovanović

Dok se pozdravlja da svim poslanicima, ali i zaposlenima koje srećemo prolazeći hodnicima, govorio nam je o tome da li je stekao utisak da "deo poslanika vlasti glumi opoziciju sad kad je u parlamentu, osim nekoliko predstavnika manjina".

- Ja sam stvarno umoran od razgovara na temu zašto je malo opozicije, a mogu da zamislim koliko je to zamorno za građane. To je bila tema koja se završila 21. juna, i što se mene tiče, svaka priča posle tog dana je suvišna. Vidim da o tome priča skoro samo opozicija i to najviše ona koja nije izašla na izbore, pa se i dan-danas prebrojavaju ko je pravoveran, a ko izdajnik. A da ne govorim da ih je sve više koji kažu da je bojkot izbora bio pogrešan potez. Ne samo da je bio pogrešan nego je bio antidemokratski - priča Dačić. - Treba da shvatimo da i opozicija ima veliku odgovornost za funkcionisanje države, to im je rekla i Evropska komisija u svom izveštaju. Minimum te odgovornosti je da učestvuju na redovnim izborima, a ako to ne urade onda ne možemo da im budemo krivi Vučić i ja što ih nema u parlamentu. Krivi su sami, jer su izračunali da ne mogu da pređu ni tri odsto, koliko je bio cenzus, pa im je sada vlast kriva što ih nema u Skupštini. To je jedna jeftina manipulacija, o kojoj više ne treba trošiti reči.

Sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem je u stalnom kontaktu. Dačić ističe da razgovaraju "o svim bitnim pitanjima, bilo da je reč o dnevnim stvarima ili o dugoročnim planovima, a tako i treba da bude između predsednika dve najveće partije i između dugogodišnjih političkih saveznika".

U poslednje vreme, među glavnim vestima iz parlamenta su diskusije lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, pa i ona da je Dačić imao samo jedne radničke pantalone. Predsednik parlamenta kaže da je "Palma čovek trenutne inspiracije, da i on sam ponekad ne zna unapred šta će sve da kaže do kraja svog obraćanja":

- On je veoma iskusan političar i dugogodišnji poslanik, i vrlo dobro zna kako da veže pažnju za sebe, a to je veština koju mladi poslanici treba da uče od njega. Mi smo dugo u koaliciji, u zajedničkoj političkoj borbi i, osim što smo prijatelji, podstičemo jedan drugog da još bolje radimo. Pa i kad on priča o mom odelu.

Prolazeći pored popularnog skupštinskog bifea u koji je nedavno banuo i poslanike "vratio" u salu, kaže da im on i nije baš najbolja mušterija:

- Uglavnom naručim kafu i vodu, ali da se ne uvrede, tako je bilo i na drugim mestima gde sam bio na dužnosti.

Foto Dragan Milovanović

Dolazak Dačića u parlament, ali i generalnog sekretara Veljka Odalovića, obradovao je zaposlene u službama.

- Valjda ih nisam razočarao u međuvremenu - šali se.

Onako, po navici, nekoliko puta je krenuo da se srdačnije pozdravi sa zaposlenima, ali se u trenu setio da sada zagrljaji nisu u "modi". Političari se šale da je korona najviše naštetila baš njemu, jer voli da se grli i ljubi...

- Vremenom sam morao da se naviknem, ali u početku nije bilo lako. Dogodilo se nekoliko puta da kolegama, ministrima spoljnih poslova, sa kojima se dobro poznajem, priđem da se pozdravimo, pa i zagrlimo, ali oni su bili oprezniji od mene, pa su eskivirali. Kada sve prođe, trebaće malo vremena da vratimo srdačno pozdravljanje kao običaj, ovo udaranje pesnicama i laktovima je smešno.

U autentičnoj biblioteci Dačić nam pokazuje stenograme. Ovde se nalazi sve što je ikada rečeno u parlamentu, za mikrofonom, ali i izvan njega. Ovde je zapisano i mnogo nepristojnih reči, jer se u parlamentarnoj polemici često pređe granica... Nedavno je usvojen i kodeks ponašanja, pa ostaje da se vidi hoće li to nešto promeniti.

KOD KUĆE ZA 55. ROĐENDAN

PREDSEDNIK parlamenta uskoro puni 55 godina. Biće to proslava izvan aviona posle dužeg vremena.

- Pošto je moj rođendan 1. januara, često se dešavalo da sam na putu, a kada sam bio ministar policije, želeo sam da taj prvi dan nove godine provedem sa pripadnicima MUP-a. Tako da ću sada, posle mnogo godina, biti sa porodicom, i drago mi je što početak godine, pa i moj rođendan sada neće biti žrtve mojih obaveza - kaže Dačić.

- Što se mene tiče, ja ću striktno da ga primenjujem, a poslanici SPS će ga poštovati. I u dosadašnjem radu Skupštine videli ste da ja i bez kodeksa opominjem poslanike ako procenim da prelaze meru pristojnosti i dostojanstva Skupštine, tako da u mom odnosu prema tome neće biti velike promene. Ali, donošenje kodeksa je važno jer će i na formalan način da postavi granicu između oštrog političkog govora i vređanja.

Od političkih poruka koje je slao najglasnija je ona da SNS i SPS treba da idu na zajedničku izbornu listu 2022. godine. Mnogi su je protumačili da je to put u utapanje socijalista u naprednjake.

- Izneo sam svoj stav, mislim da smo dovoljno dugo u savezu sa SNS i da smo se uverili u to da smo pošteni partneri jedni drugima i da je za Srbiju dobro da ostanemo zajedno. Ako je uslov za to da zajedno izađemo i na izbore, onda nemam ništa protiv, naročito ako sa druge strane bude nekog ujedinjavanja opozicije. Nema reči o utapanju u jednu stranku, to je besmislica, koju neko izgleda samo priželjkuje, jer zamišlja političku scenu bez SPS. To se neće desiti.

MIKROFON OD LAVROVA JOŠ ČEKA PROBU

OD ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova dobio je mikrofon na poklon, ali još ga nije probao.

- Taj dar je Lavrov doneo kada je u junu boravio u Beogradu, usred epidemije i ukidanja okupljanja, ali valjda ćemo uskoro da izađemo iz restrikcija, pa ću rado da isprobam poklon mog dugogodišnjeg prijatelja. Ja se nadam da je on mogao da isproba gitaru koju sam mu poklonio istom prilikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista