ALBANCI PRODAJU DECU SA KOSMETA: Italijanski tužilac podigao uzbunu, šalju ih na zapad i zarađuju milione

Novosti online

30. 12. 2020. u 11:14

ITALIJANSKI tužilac za maloletnike u Trstu Leonardo Tamborini prethodnih dana podigao je uzbunu zbog trgovine decom sa Kosmeta i njihove zloupotrebe, ukazujući da je kranje vreme da se taj problem shvati ozbiljno - "dok ne bude kasno".

АЛБАНЦИ ПРОДАЈУ ДЕЦУ СА КОСМЕТА: Италијански тужилац подигао узбуну, шаљу их на запад и зарађују милионе

Foto: Depositphotos

Tamborini je o ovom problemu i ranije upozoravao, početkom ove godine je zbog trgovine decom s Kosmeta obavestio zvaničan Rim, ali je do danas reakcija italijanskih vlasti izostala. Italijanski mediji pisali su o tome u februaru, a pre nekoliko dana je priča ponovo aktuelizovana. 

Po podacima italijanske Vlade, u toku 2018. godine sa teritorije Kosova ušla je ukupno 481 maloletna osoba bez roditeljske pratnje, a u toku 2019. njih 411. Ovaj fenomen je posebno izražen u regiji oko Trsta, gde policija potvrđuje da se najmanje jedan slučaj ulaska registruje svakog dana.

Svedoci navode da put kreće iz Prištine, preko Beograda, Šida, a zatim tajnim prelazima preko brda sve do Italije. Svedoci kažu da se krijumčari menjaju na svakoj granici, da imaju odlične međusobne veze i da je zabranjen razgovor među maloletnicima.

Pre nego što budu poslati u zajednice, najčešće katoličke domove, maloletnici se, prema prikupljenim informacijama, registruju u slovenačkoj studentskoj kući "Đački dom“. Tužilac Suda za maloletnike u Trstu Leonardo Tamborini kaže da je to mafijaški posao.

- Govorimo o poslu mafije vrednom najmanje 100.000 evra mesečno. Sva njihova putovanja su organizovana i jedini koji se sa njima bavio je prištinski tužilac koji je podneo zahtev za dostavljanje informacije o tome šta se sa maloletnicima dešava u Italiji - rekao je on.

Ravnodušnost je nažalost obostrana, i od strane prištinskih vlasti ali i lokalne tršćanske zajednice koja prihvata pridošlice dok god ne remete građane Italije. Međutim, ove maloletničke grupe sve više postaju devijantne  i opasne za grad, smatra tužilac.

Kada postanu punoletni, postaju deo organizovanog kriminala, šverca droge i oružja, a glavne rute su im Trst-Venecija-Milano. S obzirom da sve više predstavljaju opasnost za italijansko društvo u koje se nikako ne uklapanju, tršćansko tužilaštvo podiglo je najveći stepen nacionalnog upozorenja da se ovaj lanac hitno prekine.

Dok je tužilaštvo pokazalo razumevanje za nepostupanje po ovom pitanju zbog epidemiološke situacije, Tamborini je ovih dana ponovo podigao uzbunu kako bi problem bio shvaćen krajnje ozbiljno.

U februaru 2020. godine je novinar italijanskog lista "L’Espresso“ boravio na Kosmetu navodeći da je razvijena "mafijaška mreža specijalizovana za maloletnike bez roditeljske pratnje, a da su mnogi roditelji spremni da svoju decu pošalju u Trst“. 

Novinar je uzeo izjave mnogih roditelja koji su decu poslali sa „trgovcima“ u Italiju navodeći da su ih slali pre punoletsva, a plaćali su između 3.500 i 4.500 evra po detetu, kada bi im se, posle otprilike nedelju dana javili iz Trsta. Kako se navodi, svaka porodica počinje da prikuplja ovaj novac kada dete napuni 13-14 godina, kako bi bili sigurni da će pre 18. rođendana moći da ode u inostranstvo.

(Kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bubu

31.12.2020. 11:39

Jedan od centara gde se sakupljaju deca pre odlaska na zapad se nalazi u Beočinu kod Ñovog Sada. Tamo se uce strane jezike u zavisnosti u koju zemlju odlaze i pripremaju po drugim osnovama.....?