INTERVJU Petar Petković: Lovostaja na Srbe nema ni u pandemiji

D. R. ĐORĐEVIĆ

28. 12. 2020. u 12:00

NEDOPUSTIVO je da zdravlje i borba za živote ljudi u jeku pandemije virusa korona bude poligon za nečije političke igre. Kovid 19 ne poznaje ničije etničko poreklo i Srbija kao odgovorna država nastoji da obezbedi dovoljne količine vakcina za sve građane, bez izuzetka.

ИНТЕРВЈУ Петар Петковић: Ловостаја на Србе нема ни у пандемији

Petar Petković / Foto promo

U novootvorenoj bolnici u Kruševcu mogu da se leče i Srbi i Albanci. Zato mi je neverovatno da neko u Prištini prvo oduzima lekove u srpskim sredinama, a sada bi da se obračunava i sa vakcinama. Sve je to u domenu dnevne politike, kojoj ovde nema mesta, već je prilika da svi pokažemo humanost i solidarnost.

Ovako Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, komentariše stav vlade u Prištini da su vakcine za građane na severu KiM nelegalno ušle na Kosmet i ocene da je narušen suverenitet "Kosova".

* Nenad Arsić osuđen je na šest godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina, Svetomir Bačević iz Peći uhapšen je po istom osnovu. Spekulisalo se da je veliki broj Srba na tajnim optužnicama, zna li se taj broj?

- Prištinsko pravosuđe ima tako dugu tradiciju zloupotrebe pitanja ratnih zločina da bez ograđivanja možemo da govorimo o nekoj vrsti lova na veštice. Srbi su najčešće optuživani na osnovu nepouzdanih dojava, bez čvrstog pravnog osnova, na osnovu tajnih spiskova... Iza toga se krila, ne potreba da se procesuiraju ratni zločinci, već da se nekom otme imovina, ili da se zastraše oni koji bi poželeli da se vrate na predratna ognjišta. Instrumentalizacija pitanja ratnih zločina je obično eskalirala u vreme političkih kriza, ili da bi se napravio veštački balans kada se podigne optužnica protiv nekog Albanca. Kancelarija za KiM je razvila mehanizme da se našim nepravedno optuženim sunarodnicima pruži pomoć.

* Kako se bliže izbori, ponavljaju se priče o navodnom srpskom genocidu, da će predsednik Vučić biti persona non grata... Utiče li takva retorika na bezbednost Srba?

- Predizborno vreme na KiM je uvek bilo vreme bezbednosnih izazova, praćeno eskalacijom antisrpske retorike. U nedostatku odgovora na egzistencijalne probleme građana, albanske partije se utrkuju u ekstremizmu, a krivica za nerešene društvene i ekonomske izazove prebacuje na Srbe. Apsurd je da stranke čiji su lideri u pritvoru, između ostalog i zbog ubijanja sunarodnika, istupaju sa porukama o srpskoj krivici. A, pokušaj demonizacije predsednika Vučića je postao omiljeni sport albanske političke vrhuške.

* Predvodili ste srpsku delegaciju na tehničkim dijalozima o imovini. Šta je za Beograd neprihvatljivo, a šta albanska traži?

- Priština je sedam i po godina odbijala da razgovara o imovini, neutemeljeno insistirajući da je to njihovo unutrašnje pitanje. Međutim, dokazi o ulaganju na prostoru KiM i imovinska dokumentacija govore drugačije. Za nas je važno da se utvrdi ko čime legalno raspolaže na osnovu imovinskog prava i međunarodnih principa.

Petar Petković / Foto promo

DOLAZE DA ISPUNE FORMU

* KAKVA je perspektiva dijaloga ako ni EU, koja je garant dogovora o ZSO, ne smeta što on ostaje na papiru?

- Utisak mi je da predstavnici Prištine tamo uglavnom ne dolaze da bismo se bilo šta dogovorili, već da bi ispunili formu. Jedini način da Priština dokaže da je iole kredibilan sagovornik je da bez odlaganja omogući formiranje ZSO, a u ovom trenutku na njihovoj strani ne uočavam nikakav entuzijazam u vezi sa tim pitanjem.

-

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju