SELAKOVIĆ POVODOM POSETE LAVROVA: Rusija snažan politički i ekonomski partner Srbije

Tanjug

15. 12. 2020. u 08:54

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je uoči današnje posete šefa diplomatije Ruske Federacije Sergeja Lavrova, da je Rusija ozbiljan i snažan politički i ekonomski partner Srbije, te da su svi susreti sa predstavnicima te države prilika da se pokaže koliko su odnosi dve zemlje od obostranog značaja.

СЕЛАКОВИЋ ПОВОДОМ ПОСЕТЕ ЛАВРОВА: Русија снажан политички и економски партнер Србије

Foto Tanjug

Selaković je za RTS rekao da su odnosi sa Rusijom za Srbiju veoma važni i da će danas u Beogradu sa ruskim ministrom biti reči ne samo o političkim pitanjima, već i o železnici, energetici, vojno-tehničkoj saradnji, vakcinama i borbi protiv korona virusa, odnosno svim dodirnim tačkama dve države.


Ministar je podsetio da je za oktobar ove godine bila planirana poseta predsednika Rusije Vladimira Putina, navodeći da je kovid u dobroj meri otežao njenu realizaciju, ali je istakao da se nada da će do te posete doći.

- Nadam se da će doći do te posete i da će Putin prisustvovati velikom osvećenju hrama. Niko ne može da predvidi kad će to biti- kazao je Selaković.

On je podsetio da je spoljnotrgovinska saradnja Srbije i Rusije prošle godine bila veća od tri milijarde dolara, sto je, kako je naveo, istorijski maksimum i rekord i pokazatelj ozbiljnosti, važnosti i prisnosti odnosa dve zemlje.

Na konstataciju da se spekulisalo da su odnosi Srbije i Rusije zahladneli posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, Selaković je rekao da postoji nekonzistentnost pojedinaca koji iznose takve poruke, jer u jednom trenutku napadaju zbog bliskih odnosa, smeta im što je predsednik Srbije odlikovan Ordenom Aleksandra Nevskog, a potom govore da su odnosi zahladneli.

Selaković je rekao da šef ruske diplomatije, doajen u međunarodnoj diplomatiji, donosi Večni plamen sa Groba neznanog junaka u Moskvi na Groblje oslobodilaca u Beogradu, koji je simbol bratstva po oružju i zajedničke borbe protiv zajedničkog neprijatelja, nacizma i fašizma.

On je rekao da će se Lavrov sastati sa predsednikom Srbije, predsednikom Skupštine Srbije, šefom diplomatije, te da će posetiti Hram Svetog Save, koji je, kako kaže, moderni simbol saradnje, bratstva i prijateljstva dve zemlje.

Lavrov će, kako je rekao, u Hramu pročitati pismo predsednika Rusije, položiti cveće i zapaliti sveću na grobu patrijarha Irineja, za čijeg vremena je, kako kaže Selaković, hram "dobio svoju krunu".

Selaković je rekao da je inicijalna kapisla za to stigla od strane ruskih prijatelja koji su pomogli prve radove na mozaiku, a da je Srbija uspela da to privede kraju.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest