SRAMNA PROVOKACIJA ALBANACA: Prisvajaju srpske svetinje, za Pećku patrijaršiju tvrde da je albanska pravoslavna crkva! (FOTO)

Novosti online

03. 12. 2020. u 20:44

СРАМНА ПРОВОКАЦИЈА АЛБАНАЦА: Присвајају српске светиње, за Пећку патријаршију тврде да је албанска православна црква! (ФОТО)

Arhiva Novosti

JOŠ jedan skandal, bezobrazluk ili "samo" provokacija... Šta god da je, Albanci ponovo pokazuju da njihove priče o brizi za srpsko istorijsko nasleđe i verske objekte ne da ne stoje, nego naprotiv.

Ovog puta su smislili novu, suludu stvar, i Pećku patrijaršiju, jedan od najznačajnijih objekata srpske istorije koji se nalazi na UNESKO-voj listi svetske baštine, "prekrstili" u albansku crkvu, i to pravoslavnu!

Upravo to je objavljeno na Fejsbuk stranci Pećke vesti (Peja news), koja se vodi na albanskom jeziku.

- Pećka patrijaršija, albanska pravoslavna crkva - piše u opisu fotografije na kojoj se nalazi ovaj srpski spomenik kulture.

Očekivano, komentari na objavu su eksplodirali, a jedan broj Albanaca se svim silama trudi o da objasni da ovo zaista i jeste njihovo istorijsko nasleđe.

- Mi naše ne palimo i otimamo. Zašto vi to radite ako kažete da je vaše?! - glasi jedan od komentara.

I zaista, nije nepoznanica da je Pećka patrijaršija nebrojano puta bila meta napada, od pokušaja skrnavljenja, do paljenja.

https://www.facebook.com/PortaliPEJANews/posts/3825911037442664

Otimanje i prisvajanje svega srpskog

U prevodu, pokušaji otimanja i prisvajanja svega što je srpsko ne prestaju, a ovo je samo jedan u nizu, ali ne i jedini.

Provokacije traju godinama unazad, samo su se pomerile i celokupnu duhovnu tradiciju, koju se Albanci svojski trude da prekroje kao svoju.

Ove godine je, recimo, na velikoj albanskoj televiziji u udarnom terminu prikazan dokumentarni film "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju”, gde se sve srpsko proglašava albanskim na KiM, ali i u Severnoj Makedoniji.

U septembru ove godine je prištinski list "Koha ditore" pisao o tome da je srpska država svoje drevne srednjovekovne spomenike na Kosovu i Metohiji "ponovo izgradila ili obnovila na temeljima drevnih spomenika rimskog i vizantijskog perioda", uz tvrdnju da su srednjovekovni manastiri SPC na Kosovu i Metohiji "drevni kako za autohtone Arbre (Albance), tako i za Srbe koji su okupirali (tzv.) Kosovo".

Po njima, reč je o srpskim crkvama i manastirima od Dečana, Gračanice, crkve svetih Mihaila i Gavrila, preko Bogorodice LJeviške u Prizrenu i crkve Svetog Stefana u Mitrovici, do Pećka Patrijaršije.

Pokušavaju da prisvoje i srednjovekovnu srpsku tvrđavu u blizini Novog Brda, za koju takođe tvrde da je Albanska, pa su u par navrata na njenim bedemima pobadali i kosovske simbole.

Da im prisvajanje tuđeg i prekrajanje istorije nije mrsko pokazali su i pre dve godine kada je tzv. kosovska skupština Prizren, koji je bio privredno i duhovno sedište srpske srednjevekovne države i prestonica srpskih careva Dušana i Uroša, proglasili "istorijskom prestonicom (tzv.) Kosova".

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

mile bg

03.12.2020. 21:17

Lepo im je poručio zagrebački istoričar dr Šarić da prestanu sa silovanjem istorije i kako onda oni ruše pravoslavne crkve i manastire ako su njihovi?Stara je istina da onaj ko nema svoje, želi da prisvoji tuđe. Ali, u laži su kratke noge i sve se na kraju sazna i obiće im se o nos.