PETAR PETKOVIĆ O NOVIM PROVOKACIJAMA ALBANACA: Na delu organizovano i sistematsko zastrašivanje Srba na KiM

D. ZEČEVIĆ

22. 11. 2020. u 19:26

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je večeras da je “ ispisivanje simbola UČK i prefarban srpski naziv na saobraćajnom znaku za naselje Kišnica nova u nizu provokacija usmerena protiv srpskog stanovništva u centralnom delu Kosova i Metohije.

ПЕТАР ПЕТКОВИЋ О НОВИМ ПРОВОКАЦИЈАМА АЛБАНАЦА: На делу организованo и систематско застрашивање Срба на КиМ

Foto: D.Z.

Incident se dogodio nadomak mesta gde je nedavno postavljen bilbord koji veliča zločine ove terorističke organizacije.

- Nakon postavljanja sramnog bilborda UČK u Kišnici, u istom naselju organizovan je napad na porodicu Trajković, da bi u Gračanici pokušali da spale srpsku trobojku i spomenik Milošu Obiliću. Ovo je četvrta u nizu provokacija u ovom delu KiM za svega nedelju dana, za koju do sada niko nije odgovarao - opominje u saopštenju za javnost direktor Petković.

On dodaje da sve navedeno dokazuje da je na delu organizovana, sistematska i kontinuirana akcija zastrašivanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. A ona ne bi bila moguća bez, kako navodi, bar prećutne, političke podrške i institucionalnog nereagovanja privremenih prištinskih institucija i međunarodnih organizacija na KiM.

Ovakvi postupci, prema Petkovićevim rečima, jasna su poruka da Srbi nisu poželjni na KiM i da im je bezbednost kompromitovana, posebno nakon hapšenja albanskih lidera i početka suđenja u Hagu za počinjene zločine tzv. OVK.

- Zbog toga još jednom pozivam međunarodnu zajednicu, posebno one čiji je to zadatak i odgovornost na KiM, da omoguće bezbednost i sigurnost za sve Srbe na Kosovu i Metohiji i da ovakve incidente najozbiljnije shvatie, pre nego što prerastu u još ozbiljnije probleme. Koristim priliku da pozovem i Srbe u pokrajini da ostanu mirni i složni, da na provokacije ne odgovaraju, jer to upravo i jeste cilj ovakvih akcija. A Srbija će znati i moći da ih zaštiti, ukoliko to oni, čiji je to posao na KiM, ne budu umeli ili želeli -zaključuje u saopštenju za javnost direktor Petković.

Potsetimo, danas popodne je na saobraćajnom putokazu za naselje Kišnica pored Gračanice, crvenom bojom ispisano sipisao UČK (OVK) i prefarban naziv na srpskom jeziku – Kišnica.

Ova tabla se nalazi nedaleko od bilborda koji je nedavno uklonjen, na kojem je bio istaknut amblem UĆK, što je uznemirilo srpsko stanovništvo u opštini Gračanica.

Postavljanje bilborda podiglo je tenzije u Gračanici nakon čega su usledili incidenti, kamenovanje i vređanja porodice Trajković iz Kišnice i pokušaj paljenja srpske zastave kod spomenika Milošu Obiliću u centru Gračanice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja