SASTANAK SA BRITANSKOM AMBASADORKOM: Džonson pozvao Vučića da učestvuje na Samitu posvećenom klimatskim promenama

Novosti online

29. 10. 2020. u 12:54 >> 12:54

САСТАНАК СА БРИТАНСКОМ АМБАСАДОРКОМ: Џонсон позвао Вучића да учествује на Самиту посвећеном климатским променама

Foto: budućnostsrbijeav

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva Šan Makleod, sa kojom je razgovarao o rezultatima borbe protiv zarazne bolesti KOVID-19 u dvema zemljama, ali i saradnji u drugim oblastima.

Predsednik Vučić i ambasadorka Makleod su se saglasili da su zdravlje stanovnika Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva i međunarodna saradnja prioriteti za vlasti dveju zemalja.

Oni su izrazili nadu da će aktuelna alarmantna situacija sa ovom zaraznom bolešću, uz solidarnost, biti uskoro prevaziđena, kako bi se Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo posvetile ciljevima društvenog i ekonomskog razvoja, navodi se u saopšenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik Vučić se interesovao za rezultate britanskih stručnjaka u razvoju vakcine protiv korona virusa i izrazio zadovoljstvo njihovim napretkom.

Ambasadorka Makleod je naglasila značaj uključivanja Srbije u sistem KOVAKS, kao sistem globalnog odgovora na izazov KOVID-19, koji pruža mogućnost najbržeg, pravičnijeg i lakšeg nabavke vakcine, kada ona bude na raspolaganju.

Vučić je ponovio posvećenost Srbije snaženju političkog dijaloga sa Ujedinjenim Kraljevstvom na najvišem nivou, što bi doprinelo i jačanju saradnje dveju zemalja u različitim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući ekonomiju i odbranu.

On je takođe izrazio i potrebu snaženja saradnje u okviru međunarodnih organizacija, s obzirom na to da su i Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo iskreno posvećeni principima multilateralizma.

Ambasadorka Makleod je rekla da i Vlada u Londonu ima nameru da osnaži ekonomsku, posebno trgovinsku saradnju dveju zemalja, očekujući da će okolnosti dozvoliti skoru posetu resornog ministra Srbiji.

Ambasadorka Makleod je prenela poziv premijera Džonsona predsedniku Vučiću da učestvuje na onlajn Samitu posvećenom klimi i klimatskim promenama, koji u decembru organizuje zajedno sa Generalnim sekretarom UN, predsednikom Francuske, predsednikom Čilea i premijerom Italije.

Ona je naglasila da Ujedinjeno Kraljevstvo i premijer Džonson pridaju veliki značaj pitanju očuvanja životne sredine, izrazivši nadu da će Srbija moći da učestvuje u smanjenju emisije ugljen-dioksida, kako bi doprinela izgradnji zelene ekonomije i ostvarenju drugih ciljeva te vrste.

Predsednik je fotografije sa sastanka podelio na Instagram nalogu budućnostsrbijeav.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (53)

Dejo

29.10.2020. 11:34

Britanci su nam uvek bili pravi i iskreni prijatelji. Samo ovako treba nastaviti graditi dobru saradnju sa svima jer je to ključno za budućnost naše zemlje.

Filip

29.10.2020. 11:40

Velika Britanija je jedno vreme bila inicijator nekih rezolucija koje nama nisu išle na ruku. Odnosi su bili uzdržani. Ali već neko vreme kao da se nešto menja, nadajmo se da ćemo sa novom ambasadorkom imati više aktivnosti koji će te odnose stalno poboljšavati.

Dragana

29.10.2020. 12:33

Održavanje kontakta sa svim ambasadorima, odakle god dolazili, veoma je bitno, kako zbog razmene mišljenja, tako i zbog sagledavanja budućnosti regiona iz različitih uglova.

Darija

29.10.2020. 13:50

Srbija i Velika Britanija u dobrim su diplomatskim odnosima i razvijaju saradnju u razlicitim domenima privrede i industrije. U budućnosti će saradnja biti još bolja.

Milan

29.10.2020. 14:06

Borba protiv pandemije je specificna za svaku zemlju,ali to ne znaci da ne trebamo da cujemo iskustva i savete drugih i sagledamo rezultate njihovih mera!

Tijana

29.10.2020. 14:14

Srbija i Velika Britanija u dobrim su diplomatskim odnosima i razvijaju saradnju u razlicitim domenima privrede i industrije. U budućnosti će saradnja biti još bolja