VUČIĆ POVODOM TEKSTA "NOVOSTI": Nećemo dozvoliti "Oluju" i na Kosovu

V. M.

10. 10. 2020. u 08:05

NEĆE biti novih "Oluja", niti pogroma srpskog stanovništva na KiM - poručio je juče predsednik Aleksandar Vučić.

ВУЧИЋ ПОВОДОМ ТЕКСТА НОВОСТИ: Нећемо дозволити Олују и на Косову

Tanjug

On je tako komentarisao tekst koji su "Novosti" objavile o planu da se organizuju provokacije i napadi na Srbe na KiM, kako bi se stvaranjem nestabilnosti blokirao dijalog, stopirale optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, kao i sabotirao rad Specijalnog suda u Hagu.

Vučić je rekao da Srbiji nije lako da zaštiti ljude na KiM jer nema efektivnu kontrolu nad južnom pokrajinom, ali da je naša država mudrom politikom uspevala da sačuva najveći deo naroda u južnoj pokrajini i da će to činiti i dalje:

- Borićemo se diplomatski, obaveštavaćemo, upozoravati. Želim da verujem u razum i u to da i Albanci shvataju da se ništa ne rešava oružjem, već da jedino hladne glave, razgovorima i kompromisima možemo do boljeg života i za Srbe i za Albance.

"Novosti" su juče objavile da su naše bezbednosne službe predočile državnom i vojnom vrhu da albanski čelnici u južnoj pokrajini od početka septembra sprovode akciju pod kodnim imenom "Čast" kako bi sprečili podizanje optužnice protiv predsednika tzv. Kosova Tačija i njegovog saradnika Veseljija, zbog ubistva skoro sto ljudi, ratnog zločina, progona i mučenja.

Prema informacijama bezbednosnih službi u drugoj fazi operacije, koja se naziva "Katana", krenulo bi se u napade na Srbe na KiM, promociju Tačija i Veseljija u javnosti i dovođenje u vezu specijalnog suda sa srpskim i ruskim službama.

EKONOMSKE BROJKE NE LAŽU

MNOGE primedbe iz izveštaja EK, kazao je predsednik, mogu da se isprave, ali pored "tačnih stvari" ima i "političkih":

- Kada se govori o brojevima i činjenicama onda nema laži i prevare. U ekonomiji ne možete da prevarite. Zato je izveštaj o ekonomiji bolji.

Vučić je juče govorio i o izveštaju Evropske komisije i rekao da je Srbija spremna da uradi mnogo toga kako bi se popravilo ono što je ocenjeno kao negativno. Kazao je da je već dosta toga urađeno kada je reč o medijima i novinarima:

- Policija i BIA rade fantastičan posao, jer se istog sekunda reaguje na pretnje ili uvrede novinarima, a to će biti još efikasnije. Srećan sam što kod nas nije bilo ubistava i ranjavanja novinara. Važno je pokazati poštovanje prema novinarskoj profesiji, pravu da se postavi pitanje i drugačijem stavu. Očekujem da se meni dozvoli da kažem ono što mislim.

Komentarišući primedbe EK o pravosuđu, Vučić je kazao da nije siguran da je problem u nezavisnosti, "već više u efikasnosti":

- U potpunosti smo spremni da sarađujemo sa EU i vidimo šta možemo da ispravimo. Mnogo toga ćemo da radimo i verujem da ćemo po tom pitanju postići bolje rezultate.

Vučić je naveo da ima tačnih navoda o vladavini prava u Srbiji, na kojima treba da se radi, ali je kao političku ocenio zamerku da je koristio poziciju predsednika republike u kampanji za parlamentarne izbore. Upitao je i zbog čega 2008. nije bilo zamerki na funkcionersku kampanju tadašnjeg predsednika i lidera DS Borisa Tadića:

- Razumeo sam da sam ja problem i prihvatam krivicu. Kada kažu "kupili ste PVO sistem Pancir", ja sam kriv. Kriv sam i za bespilotne letelice iz Kine ili za to što ćemo kupiti iz Turske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (30)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna